Dagens PS

Ny banbrytande metod för lungtransplantation

Vid det spanska sjukhuset Vall d'Hebron i Barcelona har en banbrytande lungtransplantation genomförts.
Vid det spanska sjukhuset Vall d'Hebron i Barcelona har en banbrytande lungtransplantation genomförts. (Foto: Wikimedia Commons/Amadalvarez)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 apr. 2023Publicerad: 18 apr. 2023

I Spanien har en en lungtransplantation genomförts med en banbrytande ny teknik, där det inte längre är nödvändigt skära genom patientens bröstben.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kirurger vid det spanska sjukhuset Vall d’Hebron i Barcelona har genomfört en lungtransplantation med hjälp av en robot med fyra armar. Det rapporterar Reuters.

Skar endast i mjuka vävnader

Roboten gjorde ett litet snitt genom patientens hud, fett och muskler och tog ut den gamla lungan och satt in den nya genom ett åtta centimeter långt snitt, strax under bröstbenet.

Tidigare har ett 30 centimeter långt snitt behövts, och även om vissa sjukhus redan kan genomföra en lungtransplantation med mindre snitt, var detta första gången som snittet kunde begränsas till mjuka vävnader.

ANNONS

Senaste nytt

Minskar smärtan för patienter

“Vi tror att det här är en teknik som kommer att förbättra patienternas livskvalitet perioden efter operationen och minska smärtan. Vi hoppas att den här tekniken så småningom kommer att spridas till fler”, sade Albert Jauregui till reportrar på måndagen, skriver Reuters.

Han chef för avdelningen för thoraxkirurgi och lungtransplantationer på Vall d’Hebron, och han tillade att för att få in den nya lungan tömdes den så att den kunde komma igenom det lilla snittet.

“Det är en del av kroppen som har fördelen att ha en mycket elastisk hud, vilket ger utrymme att vidga öppningen utan att behöva röra ett enda revben”, sade Albert Jauregui, skriver Reuters.

ANNONS

Under lungtransplantationen gjordes även mindre snitt på sidan av patientens bröstkorg, för robotens armar och 3D-kameror.

Behövde bara paracetamol efteråt

Albert Jauregui menar att tekniken, med tiden, kommer kunna användas för vid transplantation av båda lungorna och att samma mindre snitt skulle räcka även då.

Lungtransplantationen utfördes på en 65-årig man som behövde en ny lunga på grund av lungfibros, den banbrytande tekniken har hittills bara använts för att behandla lungcancer.

“Från det ögonblick jag återfick medvetandet och vaknade från narkos hade jag ingen smärta”, sade den nyopererade mannen, skriver Reuters.

Efter operationen behövde mannen endast ta paracetamol mot sin smärta, eftersom operationssnittet var så litet.

Stora inom organtransplantation

Efter en vanlig lunbgtransplantation behöver patienterna vanligtvis behandling med opioider mot sin smärta.

ANNONS

Spanien är en global ledare inom organtransplantation, enligt det spanska hälsoministeriet gjordes i genomsnitt 15 transplantationer om dagen under 2022.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Spansk flicka fick världens första transplantation av inälvor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS