Dagens PS

Träffsäker medicinteknik belönas med priset Årets Tekniker

Daniel Martinez Molina och Allen Mohammadi tilldelas Handelskammarens pris Årets Tekniker respektive Årets Tekniklöfte
Daniel Martinez Molina och Allen Mohammadi tilldelas Handelskammarens pris Årets Tekniker respektive Årets Tekniklöfte. (Foto: Handelskammaren)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 25 nov. 2021

I dag tillkännager Handelskammaren två teknikpriser vars syfte är att uppmärksamma teknikens betydelse för samhället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelskammaren delar i dag ut två teknikpriser. Det ena priset, Årets Tekniker, går till Daniel Martinez Molina som är medgrundare och forskningschef på det svenska bioteknikbolaget Pelago Bioscience. Han har utvecklat en patenterad mätmetod för bestämning och kvantifiering av läkemedelkandidaters interaktioner med målproteiner.

Med mätmetoden, kallad Cellular Thermal Shift Assay, CETSA, är det möjligt att avgöra om ett nytt läkemedel har nått sitt målprotein, något som är en förutsättning för att läkemedlet ska kunna ge effekt.

Kan fatta bättre beslut tidigare

Pelago Bioscience är en avknoppning från Karolinska Institutet och grundades år 2013 med syftet att utveckla mätmetoden CETSA för att användas inom läkemedelsforskning och diagnostik. För att påskynda utvecklingen av kliniska och prekliniska läkemedelskandidater levererar bolaget In situ (på plats) Target Engagement-studier.

Med hjälp av data från mätverktyget CETSA kan företag som utvecklar läkemedel fatta bättre beslut i tidigare skeden i sina studier, vilket både kan spara pengar och möjliggöra utveckling av effektivare läkemedel.

“Med CETSA går det att arbeta mer proaktivt, vi ger våra kunder förutsättningen att ta mer välgrundade beslut i tidigare stadier av läkemedelsutvecklingen. Vi jobbar även med vidareutveckling, så att man till exempel ska kunna se i förväg vilka biverkningar en patient kan få, istället för i efterhand då det kan vara för sent”, säger Daniel Martinez Molina i ett pressmeddelande.

Priset Årets Tekniklöfte

Det andra teknikpriset som Handelskammaren tillkännager i dag är Årets Tekniklöfte. Det priset tilldelas Allen Mohammadi. Han är i uppstartsfasen av sin karriär och har utvecklat en teknologi som förvandlar jordbruksavfall och växter till ett biomaterial som är 100 procent nedbrytbart.

ANNONS

Allen Mohammadi har utvecklat innovationen tillsammans med sin bror i företaget PlasticFri. Det biomaterial som skapas av restprodukterna är ett alternativ till miljöboven petroleumbaserad plast och potentialen är lovande både på den lokala och på den globala marknaden.

Läs mer: Bico har fått regeringens utmärkelse Årets exportsuccé 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS