Dagens PS

Toppmodernt laboratorium öppnar i Göteborg

Mikael Kubista, vd, och Maria Flärdh, QA-chef, i Tataa Biocenters nya GLP laboratorium i Göteborg
Mikael Kubista, vd, och Maria Flärdh, QA-chef, i Tataa Biocenters nya GLP-laboratorium i Göteborg. (Foto: Tataa Biocenter)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 dec. 2021Publicerad: 02 dec. 2021

Ett toppmodernt GLP-laboratorium öppnar i Göteborg för att stödja utvecklingen av nukleinsyrebaserade läkemedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tataa Biocenter öppnar det första laboratoriet i Europa som är specialiserat på analyser av läkemedel som är baserade på nukleinsyror enligt ett kvalitetssystem kallat Good Laboratory Practice, GLP, som används för säkerhetsstudier av läkemedel inför godkännande och registrering.

Göteborgsbaserade Tataa Biocenter erbjuder utbildning, forskning och utvecklingsprojekt inom biovetenskap. Bolaget var, enligt MedTech Magazine, bland de första i Europa att lansera ett test för att diagnosticera covid-19 och är en leverantör av molekylär service som centrum till industrin för Advanced Therapies and Medical Products, ATMP.

Stödjer läkemedelsindustrin

Med GLP är bolaget väl positionerat för att stödja läkemedelsindustrin med profilering av biomarkörer med traditionella digitala PCR-, kvantitativa PCR- och NGS-metoder och med leverantörsspecifika metoder som exempalvis direkt blodgenotypning och tvåsidig PCR.

Polymerase Chain Reaction, PCR, är en metod för att upptäcka arvsmassa, DNA eller RNA. Next Generation Sequencing, NGS, är en metod som möjliggör att snabbt kunna sekvensera stora mängder DNA.

Senaste utrustningen

Laboratoriet är utrustat med den senaste utrustningen för analys av nukleinsyror, proteiner, virus och bakterier i olika typer av prover kopplat till ett automatiserat arbetsflöde som är kvalitetssäkrat och kontrollerat.

Det toppmoderna laboratoriet ligger i Göteborg och har en yta på 700 kvadratmeter. Redan finns flera internationella läkemedelsbolag bland de kunder som får hjälp med utvecklingsarbete och analyser i kliniska studier i laboratoriet.

ANNONS

Stor efterfrågan

“Det är en fantastisk känsla att utifrån vår erkända tekniska kompetens skala upp verksamheten till att bli en ledande europeisk leverantör av molekylära analyser”, säger Tataa Biocenters vd och grundare Mikael Kubista i ett pressmeddelande. Han var tidigare professor i molekylär bioteknik vid Chalmers.

Han säger vidare att efterfrågan på deras tjänster är så stor att de inte hinner anställa och träna personal i den takt de skulle behöva, samt att de nästa år även öppnar i USA för att ännu effektivare kunna tillgodose sina globala kunders behov.

Läs mer: Sex svenska start-ups ska accelerera i Frankrike

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS