Dagens PS

Sex svenska start-ups ska accelerera i Frankrike

svenska start-ups deltar i acceleratorprogram
Sex svenska start-ups inom digital hälsa och AI har valts ut att delta i ett acceleratorprogram lanserat av EIT Health. (Foto: EIT Health Scandinavia)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Sex svenska start-ups inom digital hälsa och AI har valts ut att delta i ett nytt acceleratorprogram lanserat av EIT Health.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom ramen för det strategiska innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike lanserade EIT Health den 1 juli ett nytt acceleratorprogram för svenska start-ups inom artificiell intelligens, AI, och digital hälsa.

Hälsa, AI och digitalisering samt små och medelstora innovativa företag är bland de prioriterade områdena inom innovationspartnerskapet för ett fördjupat samarbete mellan Sverige och Frankrike. Det nya acceleratorprogrammet invigs den 17 november.

“Vi är mycket glada att acceleratorprogrammet nu invigs, vilket skapar en unik möjlighet för de sex företagen att engagera sig i det franska sjukvårds- och innovationsekosystemet. Satsning ligger i linje med flera av målen i den svenska Life Science-strategin och är också ett bra exempel på vad vi kan åstadkomma inom det fransk-svenska partnerskapet för innovation, säger regeringens samordnare för den nationella Life Science-strategin Jenni Nordborg i ett pressmeddelande.

Utveckla forskningssamarbeten

I 12 månader ska sex svenska start-up-bolag inom digital hälsa och AI delta i ett program med stöd från EIT Healths experter och partnernätverk och få tillgång till Frankrikes hälso- och sjukvårdssystem samt möjlighet att utveckla nya forskningssamarbeten samt accelerera sina tjänster och produkter i Frankrike.

“Vi vill övervinna hinder för innovation så att vi kan förbättra sjukvården i Europa och öppna upp för nya livsavgörande lösningar. Genom att arbeta tillsammans kan vi ta bort hinder över gränserna och skapa ett mer dynamiskt europeiskt sjukvårdssystem. Den svensk-franska acceleratorn är ett bra exempel på hur vårt nätverk kan tillhandahålla de rätta ingredienserna för att coacha entreprenörer, främja nytt företagande och stimulera tillväxt, säger EIT Health Frankrikes vd Jean-Marc Bourez i pressmeddelandet.

Verksamma inom olika områden

De sex företagen sysslar med olika saker som avancerad gånganalys, övervakningsmaskiner för hjälp att minska hjärtsvikt, en app för biomarkörer för övervakning av fetma och hjärtsvikt, en app för test-, diagnosresultat och utbildning av vårdgivare samt en e-hälsolösning för patienter och vårdgivare.

ANNONS

Ett av de deltagande företagen inom acceleratorn är Walkbeat som utvecklar hälsoteknik för både djur och människor.

“Sverige och Frankrike är globala pionjärer när det gäller att utveckla och ta till sig spjutspetsteknologi för att underlätta för vårdgivare och förbättra livskvaliteten för patienter. Med stöd från EIT Health strävar vi efter att etablera samarbeten med sjukhus och FoU-kliniker inom områden som rehabilitering efter stroke och rörlighetsstörningar, så att de kan dra nytta av fördelarna med Walkbeat, säger Walkbeats vd och grundar Siddhartha Khandelwal i pressmeddelandet.

Växande antal start-ups

Sverige har ett växande ekosystem av start-upp-bolag inom digital hälsa och AI och de främsta branscherna som implementerar användning av AI är vård och medicinteknik. Sverige spenderar 3 procent av BNP på forskning och innovation.

Frankrike är ett av de mest dynamiska länderna inom AI-forskning och utveckling med 82 laboratorier, 268 forskarlag och 5 300 forskare.

Läs mer: 45 miljoner till klinisk forskning i Region Västerbotten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS