Ramesh “Sunny” Balwani, Theranos tidigare operativa chef och grundarens före detta pojkvän, har befunnits skyldig till 12 fall av bedrägeri.

ANNONS

När domen i rättegången mot Ramesh Balwani lästes upp i den amerikanska distriktsdomstolen i San Jose, Kalifornien, reagerade han inte utan stirrade rakt på domaren Edward Davila, det rapporterar CNBC.

Jurymedlemmarna överlade i fem dagar. Under rättegången fick jurymedlemmarna höra vittnesmål från 24 vittnen som beskrev Ramesh Balwani som en medbrottsling till sin före detta flickvän, och Theranos vd, Elizabeth Holmes.

Åklagare hävdade att Ramesh Balwani konspirerat med Elizabeth Holmes i en tio år lång plan för att smita ifrån betalning på hundratals miljoner dollar från investerare och patienter, i ett försök att hålla det ansträngda bolaget flytande.

Theranos hade lovat att revolutionera blodprover genom att göra dem mindre smärtsamma samt billigare och snabbare än traditionella labbtester och enligt åklagare övervakade Ramesh Balwani Theranos kraftigt uppblåsta finansiella projekt och labbverksamheten.

Den biträdande federala advokaten Jeffrey Schenk menar att Ramesh Balwani inte är ett offer.

”Han är en förövare av bedrägeriet. … Mr. Balwani vet att det största hotet mot bedrägeri är sanningen”, sade han i sin slutplädering, skriver CNBC.

Ramesh Balwani befanns skyldig till 12 fall av bedrägeri och domstolen fastställde att domförhandlingen, som ska fastställa straffet, ska hållas den 15 november. Ramesh Balwani och hans juridiska team lämnade domstolen utan att svara på några frågor.

Varje fall av bedrägeri har ett maxstraff på 20 års fängelse. Juridiska experter förväntar sig att domen kommer överklagas.

”Vi är naturligtvis besvikna över domarna. Vi planerar att studera och överväga alla Mr. Balwanis alternativ inklusive ett överklagande”, säger Balwanis advokat, Jeffrey Coopersmith, i ett uttalande, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

I januari befanns Elizabeth Holmes skyldig till tre fall av kriminellt bedrägeri och ett fall av konspiration för att begå bedrägeri mot investerare i en separat rättegång. Juryn frikände henne från anklagelser om bedrägeri mot Theranos-patienter och hon är fortfarande frigiven mot borgen i väntan på att få sitt straff i september.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Silicon Valley-drottning döms för bedrägeri [Dagens PS]