Thailands regering ska skänka 1 miljon cannabisplantor till landets hushåll. Från och med juni blir det nämligen tillåtet att odla hemma – men enbart för medicinskt bruk.

ANNONS

Den thailändska hälsoministern Anutin Charnvirakul skrev på Facebook förra veckan att han ville att cannabis ska bli en ”hushållsgröda”, berättar CNN. Den nya bestämmelsen som gäller från 9 juni tillåter cannabisodling i hemmen, men enbart med låg THC-halt och i medicinskt syfte. Det krävs också en anmälan till myndigheterna om odlingen.

Thailand först i Sydostasien

Thailand blev 2018 det första landet i Sydostasien som legaliserade medicinsk cannabis. Förra året lanserades en uppsjö av produkter med hampa och CBD av dryckes- och kosmetikaföretag efter att myndigheterna godkänt det.

Hälsominister Anutin skrev ett par dagar senare ytterligare ett Facebookinlägg, där han konstaterar att företag med tillstånd får sälja cannabisprodukter som innehåller mindre än 0,2 TCH.

3 miljarder i inkomster

”Det kommer att göra det möjligt för folket och regeringen att tjäna mer än 10 miljarder baht per år (knappt 3 miljarder kronor) i inkomster på marijuana och hampa”, skrev Anutin.

Cannabis i rekreationssyfte kommer också fortsättningsvis att vara olagligt i Thailand.

”Det kommer fortfarande att vara kriminellt om du inte har ett lagligt recept och du måste vara en patient som behöver det för någon sjukdom”, säger Kitty Chopaka, cannabisentreprenör, till CNN. ”Det är bara då du får odla cannabis hemma och använda det hur du vill”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sverige och Danmark i stor cannabisaffär värd 37 miljoner [Dagens PS]

Läs även: Dömda först att få licens när New York satsar på marijuana [Dagens PS]