Dagens PS

Detta betyder hunden för din hälsa

hundar
Att ta långa promenader med hunden är bra även för dig. (Foto: Unplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Att ha en hund som husdjur har många fördelar. Ta tillfället i akt och promenera mer och se därmed till att komma i form.

ANNONS
ANNONS

Att hundar är husdjur som behöver motion är en självklarhet, men det betyder inte att alla hundägare följer det.

Skippar promenaden med hunden

I USA är det ett utbrett problem, där undersökningar visar att långt från alla tar sina hundar på regelbundna promenader. I landet finns det 69 miljoner hushåll som har minst en hund, och där har det visat sig att bara runt en fjärdedel av hushållen går ut med sina fyrfota vänner under 2,5 timmar i veckan – vilket är en rekommendation för vuxnas fysiska aktivitet, i veckan.

Samtidigt skaffar allt fler hund, som trots allt är vår bästa vän i vått och torrt. I Sverige är det många som även tar med dem till kontoren, där forskning visar att hundar på jobbet är bra både mot ångest, oro, stress och högt blodtryck.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Motion i fokus

I USA är överviktiga människor och hundar ett utbrett problem. Varför då inte lösa problemet genom att slå två flugor i en smäll genom att promenera och ge dig själv och din fyrbenta kompis en rejäl dos med motion?

“Om du kan hålla din hund glad och frisk samtidigt som du håller dig själv frisk och förbättrar banden er emellan så är det bra”, säger Jerry Klein, chefsveterinär vid American Kennel Club.

Bra för knoppen

Det handlar inte enbart om att gå ner i vikt. Promenader är nyttigt för den mentala hälsan hos både människor och husdjur.

“De flesta hundar är uttråkade till döds. De behöver mental stimulans och stärka banden med sin ägare, men många människor inser inte det”, säger Dawn Celapino, som driver ett San Diego-baserat företag där kunderna och deras hundar tränar tillsammans, skriver CNN.

Men det gäller att vara närvarande – och inte som många hundägare – vara fastklistrade på sina mobiler, fastställer Jerry Klein.

“Det hundar gillar mest är att spendera tid ihop med sina ägare.”

Läs även:

Därför behöver du en kontorshund – Dagens PS

Vårt tankesätt påverkar vår vilja att motionera – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS