Sobi, Sveriges största läkemedelsbolag är ännu ett av våra svenska Life Science-bolag som troligtvis kommer hamna i utländsk ägo. 

ANNONS

Singapores investeringsfond GIC och det amerikanska riskkapitalbolaget Advent lade i början av september ett bud på läkemedelsbolaget Sobi värt 69 miljarder kronor. Processen är ännu inte avslutad men det mesta lutar åt att budet kommer gå igenom.

Anders Lönnberg är senior konsult på Lumo Advice och var tidigare regeringens Life Science-samordnare. Han menar att det finns smarta sätt att förhindra att svensk Life Science hamnar i utlandet.

Han påpekar att det i USA finns gigantiska pensionsfonder, att Danmark har sina stiftelser och att Schweiz har miljardärsfamiljer, men att vi i Sverige inte har någonting sådant som skydd för uppköp.

Innovativ metod

Scilifelab på Karolinska institutet och amerikanska Johnson & Johnson använder en innovativ metod som han lyfter fram. Han berättar att Johnson & Johnson fick sätta en person på Scilifelab och hittade de något de ville köpa upp fick de lova att projektet skulle fortsätta att utvecklas i Sverige. Sådana avtal vill Anders Lönnberg se mer av.

Läs mer: Rapport: Life science ”juvel” i huvudstadsregionen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bud på Sobi värt drygt 69 miljarder kronor [Dagens PS]