Cyxone AB har ingått ett forskningssamarbete med Medicinska Universitetet i Wien för att fördjupa förståelsen för läkemedelskandidaten T20K för behandling av MS.

ANNONS

Cyxone AB är ett svenskt bioteknikföretag som utvecklar sjukdomsmodifierande behandlingar för akuta respiratoriska sjukdomstillstånd som orsakats av virus och för sjukdomar i immunsystemet, som reumatoid artrit och MS. Cyxone är noterat på Nasdaq First North Growth Market, CYXO.

T20K är en läkemedelskandidat i Fas 1 för behandling av multipel skleros, MS, som är en kronisk, neurologisk sjukdom som drabbar hjärna och ryggmärg. Det är en sjukdom där immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader, en så kallad autoimmun sjukdom. Inflammationen som uppstår när immunförsvaret angriper kroppens vävnader kan leda till ärrbildning som gör att nervsignaler mellan hjärnan och resten av kroppen inte kan överföras som de ska. 

Vill förstå verkningsmekanismen bättre

Cyxone har nu ingått ett forskningssamarbete med professor Christian Gruber och professor Gernot Schabbauer vid Medicinska Universitetet i Wien för att fördjupa förståelsen för verkningsmekanismen i T20K och utforska fler användningsområden.

Studien startar senare i juli 2021 och preliminära resultat planeras till juni 2022. Läkemedelskandidaten T20K uppvisar en lovande och säker ny behandling som kan hindra utvecklingen av MS. Studier i djurmodeller har visat att den både kan fördröja sjukdomsutvecklingen och hejda sjukdomens progression.

Ska bekräfta tidigare resultat

Forskningen som ska göras i samarbete med Medicinska Universitetet i Wien kommer fokusera på om T20K har behandlingseffekter som kan vara till nytta för andra undergrupper av MS-patienter. Syftet är även att bekräfta resultaten från tidigare studier.

ANNONS
ANNONS

”Genom att bygga upp vetenskapliga samarbetsprojekt runt om i världen, såsom med denna grupp, skapar vi ett sammanhang där nya vetenskapliga perspektiv kan bidra till att validera och utveckla T20K och uppnå en livsförändrande behandling till förmån för patienterna. Vi stärker därmed den vetenskapliga profilen på företaget, något som kommer att ge oss större möjligheter. Om samarbetet blir lyckosamt kommer vi potentiellt också att kunna expandera den terapeutiska tillämpningen för T20K inom MS, men även potentiellt utöver MS. Cyxone avser således att utnyttja den fulla terapeutiska potentialen och det fulla värdet av T20K för patienter och för våra aktieägare”, säger Tara Heitner, VD för Cyxone AB i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svenskt genombrott för spårning av mRNA i celler [Dagens PS]