Snöpligt nederlag för Joe Biden – Högsta domstolen i USA avslår presidentens vaccinkrav på anställda hos privata företag.

ANNONS

Joe Biden och hans administration har krävt att privata arbetsgivare i USA med minst 100 anställda ser till att de anställda vaccinerar sig mot covid-19 alternativt virustestas varje vecka.

Men nu slår Högsta domstolen med röstsiffrorna 6-3 i USA ner på vaccinreglerna som man anser går utanför Vita husets mandat.

Biden hade hoppats på att få igenom kraven för att bekämpa smittspridningen av covid-19 som slår rekord i landet med den nya virusvarianten omikrons framfart.

Skulle omfattat 84 miljoner arbetstagare

Om Joe Biden hade fått klartecken för sina tuffa vaccinkrav skulle 84 miljoner amerikanska arbetstagare berörts, berättar The Wall Street Journal.

”Dagens dom skyddar våra individuella rättigheter och staters rätt att fullfölja de lösningar som fungerar bäst för deras medborgare”, säger Ohios justitieminister Dave Yost om HD:s beslut att förkasta Bidens vaccinprogram för privata arbetsgivare, enligt WSJ.

Redan i november utfärdade den amerikanska arbetarskyddsförvaltningen vaccinreglerna inom det privata näringslivet.

Den här veckan skulle de första kraven träda i kraft – att ovaccinerade arbetstagare på privata företag skulle bära mask.

Nästa månad var planen från Bidenadministrationen att de övriga kraven om tvångsvaccinering av anställda och tester varje vecka skulle börja gälla.

ANNONS
ANNONS

Efter Högsta domstolens utslag blir det inte så. Däremot kommer ett begränsat vaccinmandat att införas på statligt finansierade vårdinrättningar.

Läs även: USA rapporterar en miljon dagliga omikronfall [Dagens PS]

Läs mer: Bill Gates: Omikron blir sista stora vågen [Dagens PS]