Studie: Gå ordentligt varje dag och minska risken för demens

Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022
En ny studie visar att dagliga promenader på minst 3 800 steg minskar risken att drabbas av demens.
En ny studie visar att dagliga promenader på minst 3 800 steg minskar risken att drabbas av demens. (Foto: Pixabay)

För att minska risken för demens behöver du gå mellan 3 800 och 9 800 steg varje dag, även hur många steg du tar i minuten spelar roll.

ANNONS
ANNONS

Enligt en ny studie kan du minska risken för demens genom att gå. För personer mellan 40 och 79 år som gick 9 826 steg varje dag minskade risken att utveckla demens inom sju år med 50 procent och de som gick i en takt med minst 40 steg i minuten minskade risken med 57 procent när de bara gått 6 315 steg, det rapporterar CNN.

“Det är en snabb promenadaktivitet, som en powerwalk”, säger studiemedförfattaren Borja del Pozo Cruz, till CNN. Han är adjungerad docent vid Syddansk universitet i Odense, Danmark, och senior forskare i hälsovetenskap för universitetet i Cadiz i Spanien.

Även mindre antal steg minskar risken

Studien visar att även personer som går ungefär 3 800 steg per dag, oavsett gånghastighet, minskar risken att drabbas av demens med 25 procent. Borja del Pozo Cruz skriver i ett mejl till CNN att det, till en början, skulle vara tillräckligt för stillasittande personer.

Han menar att studiens resultat är ett budskap som läkare kan använda för att motivera mycket stillasittande äldre vuxna eftersom 4 000 steg är någonting som många kan klara av, även personer som är mindre vältränade eller inte känner sig särskilt motiverade.

Han tillägger att mer aktiva och pigga individer kanske borde sikta på 10 000 steg, där studien ser maximala effekter.

ANNONS
ANNONS

Mindre risk för demens med snabbare gång

I studien finns dock ett ännu intressantare resultat, den allra största minskningen av risken att utveckla demens uppnåddes av personer som varje dag gick väldigt raskt, 112 steg per minut i 30 minuter. Tidigare forskning har kommit fram till att 100 steg i minuten är en måttlig nivå av intensitet.

I ett mejl till CNN skriver Borja del Pozo Cruz att han håller med om att det här är ett intressant fynd och att forskarnas uppfattning är att intensiteten i stegen spelar roll, samt att det behövs mer forskning om det här.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trend av mindre stillasittande efter pandemin

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS