En studie visar att ett nytt blodprov kan upptäcka flera former av cancer innan de ens börjat visa på tydliga symptom och läkare tror på en ny era för cancerscreening.

ANNONS

I studien Pathfinder erbjöds över 6 621 vuxna från 50 år och äldre att ta ett blodprov, kallat Galleri, och dussintals nya fall av cancer upptäcktes. Många av cancerformerna var i ett tidigt skede och nästan tre fjärdedelar var cancerformer som patienter inte rutinmässigt screenas för, det rapporterar The Guardian.

För 6 529 av de frivilliga testpersonerna var testet negativt, men flaggade för potentiell cancer hos 92. Ytterligare tester bekräftade solida tumörer eller blodcancer hos 35 personer, vilket motsvarar 1,4 procent av testgruppen. Hos en kvinna upptäckte testet två cancerformer.

Identifierade solida tumörer och blodcancer

Testet identifierade 19 solida tumörer i olika vävnader som lunga, bröst och kolon, men testet upptäckte även äggstocks- och bukspottkörtelcancer som vanligtvis upptäcks i ett sent skede och då har dålig överlevnad. Övriga cancerfall som upptäcktes var blodcancer.

Testet upptäcker inte bara cancern, det förutsäger även var i kroppen cancern finns, vilket gör att läkare snabbt kan följa upp och göra det som behövs för att lokalisera och bekräfta cancer.

Kan påbörja behandling tidigt

Det här är första gången som resultaten från Galleri-blodprover som letar efter cancer-DNA i blodet har återlämnats till patienter och deras läkare så att eventuell nödvändig behandling kan påbörjas. Galleri-testet har beskrivits som något som har potential att förändra sjukvården i Storbritannien och nästa år kommer resultat från ett större test med 165 000 försökspersoner rapporteras.

Efter att studien nu har funnit att ett enkelt blodprov kan upptäcka flera olika former av cancer hos patienter innan de har utvecklat tydliga symptom, menar läkare att hälso- och sjukvården behöver förbereda sig för en ny era av cancerscreening.

Läkare hoppas att testet ska kunna rädda liv genom att cancer kan upptäckas så tidigt att det är effektivt med operation och behandling, tekniken är dock fortfarande under utveckling.

ANNONS
ANNONS

Många av cancerformerna screenas det inte för

”Jag tycker att det som är spännande med det här nya paradigmet och konceptet är att många av dessa var cancerformer som vi inte har någon standardscreening för,” sade Deb Schrag, seniorforskare i studien vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, till European Society for Medical Oncologys vid ett möte i Paris på söndagen, det skriver The Guardian.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nytt test kan bättre avgöra hur immun du är mot covid [Dagens PS]