Dagens PS

Storbritannien: Allt fler långvarigt sjuka

NHS - National Health Service
Storbritannien har 7 miljoner personer i kö till behandling genom NHS - National Health Service. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022

Mellan juni och augusti 2022 fanns omkring 2,5 miljoner långtidssjukskrivna i Storbritannien, enligt CNBC. Det är en ökning med en halv miljon. En av anledningarna kan vara långa vårdköer. Samtidigt får anhöriga sluta jobba för att hjälpa sina sjuka närstående.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffrorna kommer från den brittiska statistikmyndigheten Office for National Statistics, ONS. De har intervjuat personer som är ”ekonomiskt inaktiva”, står utanför arbetsmarknaden. De flesta förklarade sin inaktivitet med att de hade för dålig hälsa för att jobba.

Varför det är så har flera förklaringar. Storbritannien har en åldrande befolkning, vårdköerna för sjuka är långa och covid-19 har fört med sig flaskhalsar i vården.

Antalet “ekonomiskt inaktiva” personer – människor som varken arbetar eller söker jobb – mellan 16 och 64 år, har ökat med mer än 630 000 sedan 2019.

Att skillnaden är så stor beror på viss del på pandemin. Covid-stimulanserna tillät att företag kunde behålla anställda med stöd av staten. Men efter att de reglerna togs bort har många lämnat företagens lönelistor.

Storbritannien har 7 miljoner i vårdkö

Ett relativt stort antal yngre personer har också försvunnit från arbetsmarknaden. Många faller bort på grund av psykiska problem eller smärtproblematik. 7 miljoner personer står i kö för att få vård.

Nedskärningar i vården under 2010-talet i kombination med sämre ekonomiskt och praktiskt stöd till personer med ohälsa gör situationen svår.

Jonathan Portes, professor i ekonomi och offentlig politik vid King’s College i London säger till CNBC att det dessutom finns en spridningseffekt när människor måste vänta på vård – deras anhöriga får också sluta arbeta för att ta hand om dem.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kritik mot regering

”Regeringen gör uppenbarligen inte så mycket åt det här. Bortsett från att lösa den nationella hälsovårdskrisen, är det viktigt med en politik som ger stöd för att sjuka och personer med funktionsnedsättning för att de ska kunna komma tillbaka i arbete”, säger Portes.

”I stället trakasserar regeringen människor som får försörjningsstöd med påföljder och sanktioner, som vi vet inte hjälper.”

Man kan lätt konstatera att hälsa och klass hänger ihop i Storbritannien. Enligt ONS lever män som bor i de mest utsatta områdena i England i genomsnitt 9,7 år kortare liv än de mest välbärgade. För kvinnor är den skillnaden 7,9 år.

Även tillgängligheten till vård är sämre för personer med låg inkomst.

Läs också:

Strejkvåg i Storbritannien – sjuksköterskor i fokus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS