Ständig snuva? Nu finns en ny lösning. En snortransplantation kan vara effektiv, visar en ny studie.

ANNONS

Det kanske inte låter så lockande men en ny studie visar att en snortransplantation kan vara effektiv för att lindra kronisk snuva, enligt en ny studie.
Det handlar rent konkret om att skölja näsan med någon annans snor.

En ny studie vid Helsingborgs lasarett har undersökt om så kallade snortransplantationer kan lindra symptom vid långvarig, kronisk snuva, skriver forskning.se.

Skölj näsan med snor

De tidiga resultaten är positiva. 70 procent av patienterna som deltog i studien blev hjälpta av behandlingen, som går ut på att skölja näsan med en snorlösning från en frisk näsa.

Förklaringen kopplas till näsans naturliga bakterieflora, som visat sig vara mindre varierad hos människor som lider av kronisk bihåleinflammation.

Hela bakteriefloran

”Vi ville se om vi kunde återställa balansen mellan de goda och onda bakterierna i näsan och på så sätt lindra patienternas symtom. Eftersom det var svårt att veta vilka bakterier som saknades bestämde vi oss för att prova att transplantera hela bakteriefloran”, berättar Anders Cervin, överläkare vid Helsingborgs lasarett och docent vid Lunds universitet.

ANNONS
ANNONS

Patienterna som medverkade i studien lider av snuva som inte går över, eller kronisk rinosinuit.

Eventuella obehagskänslor lindrades av att alla fick välja sin egen donator – ofta en partner eller nära familjemedlem.

Sprejades in i näsan

Donatorn sköljde näsan med en koksaltlösning som sedan sprejades in i patientens näsa.
Resultatet mättes sedan genom en egen skattning och genom en jämförelse av näsans bakterieflora före och efter behandlingen.

”Många som vi tilltalade om studien tyckte att det lät äckligt, men var villiga att prova vad som helst för att bli bättre”, säger Anders Mårtensson, överläkare i Helsingborg och doktorand vid Lunds universitet.

16 av 22 bättre

”De har ofta haft besvär under många år och blir varken hjälpta av traditionell antibiotikabehandling eller kirurgiska ingrepp. Att så många som 16 av de 22 patienter som deltog i studien upplevde en stor förbättring känns jätteroligt”, tillägger Mårtensson.

Uppskattningsvis 12 procent av svenskarna lider av kronisk snuva, som ofta leder till sömn- och andningssvårigheter, trötthet och smakbortfall.
Det gör att många upplever en sämre livskvalitet.

ANNONS
ANNONS

”Testa inte själv”

Behandlingen finns ännu inte tillgänglig för allmänheten och mer forskning behövs för att bekräfta resultaten i studie.

Just nu pågår en större klinisk studie vid University of Queensland i Australien, där Anders Cervin tidigare arbetat som professor.

”Vi är hoppfulla att detta kan komma fler patienter till gagn i framtiden, kanske i form av en nässprej. Till dess vill vi inte uppmuntra till att man börjar peta varandra i näsan på eget bevåg – risken är stor att du plockar på dig en infektion, eller en och annan snyting”, påpekar Cervin.

Läs även: FHM vänder: ”Gå till jobbet trots snuva” [Dagens PS]