Dagens PS

WHO varnar: Smitta från djur allt vanligare

Mike Ryan på WHO varnar för att utbrott av sjukdomar som apkoppor och lassafeber, på grund av klimatförändringarna, kommer bli vanligare.
Mike Ryan på WHO varnar för att utbrott av sjukdomar som apkoppor och lassafeber, på grund av klimatförändringarna, kommer bli vanligare. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

WHO varnar för att utbrott av sjukdomar som apkoppor och lassafeber kommer bli mer frekventa och mer ihållande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mike Ryan, chef för nödsituationer på Världshälsoorganisationen, WHO, varnade på onsdagen för att utbrott av endemiska sjukdomar som apkoppor och lassafeber, på grund av klimatförändringarna, blir mer ihållande och mer frekventa, det rapporterar Reuters.

Klimatförändringarna skapar snabbt föränderliga väderförhållanden som torka och översvämningar. Mike Ryan menar att det gör att människor och djur ändrar sina beteenden när de söker mat och att det kan göra att sjukdomar som vanligtvis sprids mellan djur, börjar spridas mer till människor.

“Tyvärr ökar förmågan att förstärka sjukdomen och föra den vidare inom våra samhällen, så både sjukdomsuppkomst och sjukdomsförstärkande faktorer har ökat”, säger han till Reuters.

Mer lassafeber och ebola

Han säger vidare att det nu finns en ökning av lassafeberfall. Det är en akut virussjukdom som sprids av gnagare som är endemiska i Afrika. Enligt Mike Ryan brukade det gå tre till fem år mellan ebolautbrotten, men han menar att det nu är tur om det går tre till fem månader.

“Så det finns definitivt ett ekologiskt tryck i systemet”, säger han till Reuters.

Behöver vara bättre förberedda

Mike Ryans kommentarer kommer i samband mer att fallen av apkoppor fortsätter öka utanför Afrika, enligt WHO hade de på onsdagen fått rapporter om mer än 550 bekräftade fall från 30 länder utanför Afrika, där sjukdomen är endemisk. Den första rapporten om fall utanför Afrika kom i början av maj.

ANNONS

Erfarenheterna av covid-19-pandemin har fått WHO att kickstarta en process för att utarbeta och förhandla fram ett internationellt fördrag för att stärka beredskap, insatser och förebyggande av pandemier.

“Vi har sett de svårigheter vi mötte i den här pandemin, vi kan möta en allvarligare pandemi i framtiden och vi måste vara mycket bättre förberedda än vi är nu”, säger Mike Ryan till Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: IFPMA vill säkra vaccintillgång under pandemier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS