IFPMA, branschorganisationen för läkemedelsbolag runt om i världen, vill att rika länder finansierar en snabb pandemirespons för att säkra vaccintillgång i fattiga länder.

ANNONS

I ett uttalande på måndagen säger International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, IFPMA, att global distribution av vaccin måste ske på annat sätt eftersom världens fattigaste länder har tvingats vänta på vaccinationer under covid-19-pandemin, det rapporterar Reuters.

”Branschen är villig att reservera en allokering av realtidsproduktion för distribution till prioriterade befolkningar i länder med lägre inkomster, som bestäms av hälsomyndigheter under pandemier”, säger IFPMA:s generaldirektör Thomas Cueni, skriver Reuters.

Finansiering behövs

Den här veckan ska hälsoministrar träffas i Genève när Världshälsoorganisationen, WHO, ska samlas och bland annat diskutera vaccindelning. Dessutom har G20-gruppen kommit överens om en fond för pandemiberedskap som ska inrättas utanför WHO.

Enligt Thomas Cueni behövs finansierring från höginkomstländer och han påtalar att distribution av läkemedel och material till låginkomstländer bara kan ske utan hinder inom en globaliserad leveranskedja.

”Vi är fast beslutna att arbeta med regeringar och alla intressenter för att hjälpa till att säkerställa att beredskapssystem sätts på plats och underhålls i framtiden”, säger han till Reuters.

Covax var inte tillräckligt

Under covid-19-pandemin, som nu är inne på sitt tredje år, har handelshinder utgjort ett stort problem, ett av problemen var att nyckelproducenten Indien, under stora delar av 2021, förbjöd export av vaccin, ett annat var att USA:s lag om försvarsproduktion prioriterar inhemsk krisrespons och bromsade global leverans av utrustning till vaccintillverkare.

För att säkra distributionen i fattiga länder inrättades Covax vaccindelningsprogram, men rikare länders snabba upphandlingsinsatser gjorde ändå att fattigare länder hamnade efter.

ANNONS
ANNONS

”Covax var inte tillräckligt finansierat, eller organiserades inte tillräckligt snabbt, för att säkra förhandsköpsavtal för doser i nivå med höginkomstländers uppköp,” säger IFPMA till Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nordkorea sätter in militär mot covid-viruset [Dagens PS]