Dagens PS

Smärta vid cancer lindras med virtuell verklighet

En man med virtual reality-glasögon. En ny studie på inlagda cancerpatienter visar att deras snärta kan lindras med annat än läkemedel
En ny studie på inlagda cancerpatienter visar att deras snärta kan lindras med annat än läkemedel. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

De flesta som har cancer upplever smärta och mycket av behandlingen går ut på att lindra den med olika läkemedel. Nu har forskare funnit en annan typ av smärtlindring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska forskare har gjort en klinisk studie bland 128 vuxna cancerpatienter med måttlig till svår smärta, det skriver Newsweek.

Virtual reality och smärta

Tidigare har studier funnit att sessioner med virtuell verklighet kan vara ett icke invasivt sätt att lindra smärta utan att använda läkemedel.

En studie från 2022 fann att sessioner med virtuell verklighet minskade ångest och smärta hos patienter på en akutmottagning.

Nu har forskare vid Georgetown University School of Medicine och vårdorganisationen Med Star Health gjort en studie om smärtlindring med virual reality bland inlagda cancerpatienter.

Cancerpatienterna fick antingen tio minuter av en upplevelse i virtuell verklighet med lugna, trevliga miljöer, eller tio minuter med en tvådimensionell guidad bildupplevelse på en surfplatta.

Patienterna fick sedan rapportera och poängsätta sin smärta, från noll till tio, före och efter dessa upplevelser.

ANNONS

Senaste nytt

Effekten höll i sig

Båda upplevelserna minskade cancerpatienternas smärta, men sessionerna med virtual reality hade större effekt.

ANNONS

De cancerpatienter som fått den guidade bildupplevelsen på en surfplatta rapporterade att deras smärta minskat med i genomsnitt 0,7 poäng.

De som fått sin upplevelse i virtuell verklighet rapporterade dock att deras smärta hade minskat med i genomsnitt 1,4 poäng.

Ett dygn efter sessionerna rapporterade deltagarna i gruppen som fått uppleva virtuell verklighet en bestående förbättring av sin smärta, med 1,7 poäng lägre än standardvärdet innan sessionen.

Deltagarna i gruppen som fått se guidade bilder rapporterade däremot bara 0,3 poäng mindre smärta än genomsnittet innan sessionen.

De deltagare som fått uppleva virtuell verklighet rapporterade också att de kände sig mindre bekymrade över den smärta de upplevde.

Oklart hur det fungerar

“Resultat från denna studie tyder på att uppslukande virtuell verklighet kan vara en användbar icke-medicineringsstrategi för att förbättra upplevelsen av cancersmärta”, säger studieförfattaren Hunter Groninger till Newsweek.

Den här studien gjordes bland inlagda cancerpatienter och han tycker att framtida studier bör utvärdera virtuell verklighet som smärtbehandling i öppenvården.

“Kanske kommer patienter som lever med cancersmärta en dag att ordineras en virtuell verklighetsterapi att använda hemma för att förbättra sin smärtupplevelse, förutom vanliga cancersmärtahanteringsstrategier som smärtstillande läkemedel”, säger han till Newsweek

ANNONS

Det är oklart exakt hur virtuell verklighet kan lindra smärta men forskare tror att det ger en distraktion som kan hjälpa människor att vara “närvarande” samtidigt som de upplever obehag.

Forskare föreslår även att det skulle kunna leda till att specifika neurala “portar” i hjärnan stängs av, vilket kan minska uppfattningen av smärta.

Samband mellan biologisk ålder och cancer

Forskare som försöker ta reda på varför vissa typer av cancer ökar hos unga vuxna har nu hittat en ledtråd.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]