Dagens PS

Sjukhusinläggningar på grund av covid ökar i Europa

Sjukhusinläggningar på grund av omikrons smittsamma undervarianter ökar i Europa, mest märks det i Portugal, där läggs nästan lika många in nu som under sjukdomsvågen i januari.
Intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset Curry Cabral i Lissabon. Sjukhusinläggningar på grund av omikrons smittsamma undervarianter ökar i Europa, mest märks det i Portugal, där läggs nästan lika många in nu som under sjukdomsvågen i januari. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juni 2022Publicerad: 17 juni 2022

I Europa ökar nu sjukhusinläggningar till följd av av covid-19 på grund av smittsamma undervarianter till virusvarianten omikron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittsamma undervarianter till omikron, som är en variant av covid-19-viruset, hotar nu att orsaka en ny våg av sjukdomen. I Europeiska länder ökar nu sjukhusinläggningar på grund av de väldigt smittsamma undervarianterna samtidigt som pandemirestriktioner hävs, det rapporterar Financial Times.

Enligt data som Financial Times har analyserat har sjukhusinläggningarna ökat i flera länder, bland annat Frankrike och Storbritannien. I Portugal står nu omikrons undervariant BA.5 för mer än 80 procent av alla nya infektioner och i Tyskland fördubblades andelen infektioner orsakade av BA.5 i slutet av maj, där har sjukhusinläggningarna ökat i över en vecka.

Störst ökning i Portugal

I Portugal märks BA.5:s potentiella kraft tydligast, där har sjukhusinläggningar på grund av covid-19 ökat väldigt mycket den senaste månaden och är nu nästa lika många som under den sjukdomsvåg omikron orsakade i januari, även överdödligheten i landet har ökat.

I Tyskland har sjukhusinläggningarna ökat de senaste tio dagarna efter att stadigt ha sjunkit under tio veckor. I Frankrike ökar nu sjukhusinläggningarna för första gången sedan april och antalet infektioner orsakade av BA.5 har ökat från 5 till 18 procent.

Inte utom fara

Experter varnar för att den stora nedtrappningen av övervakning och tester kan göra att länder riskerar att missa nya mutationer och därför inte hinner reagera i tid, något som de tror senare i år skulle kunna leda till nya sjukdomsvågor som kan bli svåra att begränsa.

“Vi är inte utom fara här alls. Den största oron är att vi har sänkt garden ganska avsevärt, säger Lawrence Young, virolog vid University of Warwick i Storbritannien, till Financial Times.

ANNONS

Han säger vidare att en nyckelfråga gäller hur situationen kan utvecklas på norra halvklotet när det blir vinter eftersom sjukvården då brottas med säsongsbetonade luftvägsvirus, utöver den nya virusvarianter som troligen kommer.

Undviker immunskyddet

Enligt Piotr Kramarz, övervakningschef vid Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC, har undervarianter till omikron som BA.4 och BA.5 ett inslag av immunflykt, vilket innebär att varken tidigare vaccinationer eller tidigare infektioner ger något starkt immunskydd mot dem.

Han säger till Financial Times att BA.4 och BA.5 inte har verkat orsaka en allvarligare sjukdom, men han varnar för att de som redan har haft covid kan smittas igen och att även personer som fått tre doser vaccin blir sjuka, även om bevis tyder på att vaccinerna fortfarande skyddar mot svår sjukdom och död.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Omikrons undervarianter undviker antikroppar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS