Sanofi ingår avtal om förvärv av bioteknikbolaget Translate Bio som en del i sin strävan att påskynda användandet av mRNA för utveckling av läkemedel.

ANNONS

Det franska läkemedelsbolaget Sanofi har ingått avtal om förvärv av det amerikanska bioteknikbolaget Translate Bio, som utvecklar mRNA-behandlingar. Förvärvet snabbar på Sanofis strävan att utveckla läkemedel med mRNA-tekniken.

Enligt avtalet ska Sanofi förvärva alla utestående aktier i Translate Bio kontant för 38 dollar per aktie. Båda bolagens styrelser har godkänt transaktionen.

Stärker forskningsmöjligheter

”Translate Bio bidrar med en mRNA-teknikplattform och starka möjligheter till vår forskning, vilket ytterligare främjar vår förmåga att utforska denna lovande teknik att utveckla både vacciner och behandlingar som är bäst i klassen”, säger Paul Hudson, Sanofis vd i ett pressmeddelande.

”En helägd plattform låter oss utveckla ytterligare möjligheter inom det snabbt växande mRNA-området. Vi kommer också att kunna påskynda våra befintliga samarbetsprogram som redan är under utveckling. Vårt mål är att, utöver vacciner, låsa upp potentialen för mRNA inom andra strategiska områden som immunologi, onkologi och sällsynta sjukdomar”, fortsätter han.

Samarbetat sedan 2018

Sanofi och Translate Bio ingick ett samarbete om utveckling av mRNA-vaccin år 2018. Bolagen har inom detta samarbete två mRNA-vaccin i kliniska studier, ett vaccin mot covid-19 och ett influensavaccin.

Translate Bio har dessutom läkemedelskandidater mot cystisk fibros och andra lungsjukdomar i tidig utveckling. Därutöver forskar bolaget om sjukdomar som påverkar levern. Enligt villkoren i fusionsavtalet ska Sanoifi inleda erbjudandet om att kontant förvärva alla utestående aktier i Translate bio för 38 dollar per aktie, vilket ger ett totalt värde på cirka 3,2 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Efter genomfört förvärv kommer ett helägt dotterbolag till Sanofi gå samman med Translate Bio. Senare i augusti förväntas anbudet inledas och Sanofi planerar att finansiera förvärvet med tillgängliga kontanter, förvärvet väntas vara slutfört under det tredje kvartalet 2021.

Läs mer: EMA gör löpande utvärdering av nytt vaccin mot covid-19 [Dagens PS]