Dagens PS

Så ska haven räddas – med hjälp av AI

koralleven
Om 50 år kan alla korallrev i världen vara borta (Foto: Pexels).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Korallreven i världshaven kan vara borta för alltid om 50 år, på grund av den globala uppvärmningen. Nu får forskare oväntad hjälp – av AI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Korallreven är naturligt habitat för en fjärdedel av världens havslevande arter, men är känsliga för värme och försurade miljöer.

I takt med att världshaven värmts upp och försurats, har också korallreven blivit mer sårbara. Skadade rev blir vita, de “bleknar”, och dör.

Om haven värms upp med 1,5 grader kan mellan 70 och 90 procent av korallreven försvinna för gott, enligt en rapport från Global Coral Reel Monitoring Network.

Vissa forskare menar att alla korallrev i världen kan vara borta år 2070 – om mindre än 50 år.

Inga lösningar för att stoppa processen

Ännu finns inga lösningar för att stoppa “blekningsprocessen” av de skadade korallreven, enligt BBC.

Men forskare i bland annat Australien arbetar med att restaurera reven genom att transplantera små odlade koraller till skadade korallrev.

Arbetet är både långsamt och dyrt, och endast en bråkdel av reven kan räddas genom metoden.

ANNONS

Senaste nytt

Kan få hjälp av smarta robotar

ANNONS

Trots det ger inte forskarna upp utan testar nya metoder för att göra det enklare och mer effektivt att återplantera korallerna i haven, med goda resultat.

Nu tar ett forskarteam i Australien arbetet vidare och har inlett ett samarbete med mjukvaruföretaget Autodesk i San Fransisco.

Autodesk tränar AI att hjälpa robotar samarbeta med människor, så kallade “cobots”. Dessa robotar ska sedan kunna utföra repetitiva uppgifter, som att återplantera koraller på havsbottnen.

Måste förstå hur de ska hantera korallreven

Det är väldigt viktigt att robotarna förstår hur de ska hantera de sköra korallerna – och där kommer Autodesks AI-teknik in i bilden.

“Ingen korall är den andra lik, inte ens om de är av samma art, så robotarna måste kunna känna igen olika koraller och hur de ska hanteras”, säger Nic Carey, forskare vid Autodesk, till CNN.

Hittills har resultatet varit tillfredställande, och om cirka ett år är det dags att testa robotarna i havet. Många utmaningar återstår, men forskarna är hoppfulla.

Läs även: Syret sjunker snabbt i haven: Kan bli “slutet på allt”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]