Dagens PS

Så kan du undvika diabetes – på sex timmar

Trött kvinna
Ny studie visar samband mellan för lite sömn och diabetes (Foto: Unsplash).
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 08 mars 2024Publicerad: 09 mars 2024

Det finns ett tydligt samband mellan för lite sömn och diabetes. Ny forskning från Uppsala universitet kan dessutom avslöja att en hälsosam kost inte kan kompensera för sömnbristen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att sömnvanor har stor betydelse för hur vi mår är ingen nyhet. Inte heller att nattugglor har större risk att drabbas av diabetes, något som Dagens PS rapporterat om tidigare. 

Nu har JAMA Network Open publicerat en ny studie som visar på sambandet mellan sömnbrist och ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes, något CNN skriver om. 

5 timmar är för lite

Studien som är ledd av Dr. Diana Nôga från Uppsala universitet visar att personer som sover mindre än sex timmar per natt löper nästan dubbel så stor risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med de som sover sju till åtta timmar per natt. 

Missa inte: FDA: Yoghurt kan minska risken för diabetes

Kosten kan inte kompensera

Det har tidigare funnits en uppfattning om att det viktigaste är att man äter hälsosamt. Den nya forskningen visar dock att en hälsosam kost inte kan kompensera för effekterna av otillräcklig sömn när det gäller diabetesrisk.

“Våra resultat är de som första ifrågasätter om en hälsosam kost kan kompensera för brist på sömn när det gäller risken för typ 2-diabetes. De bör inte orsaka oro utan istället ses som en påminnelse om att sömn spelar en viktig roll för hälsan”, säger studieansvariga Christian Benedict i ett pressmeddelande från Uppsala universitet

ANNONS

7 905 fick diabetes

Studien involverade nästan 248 000 deltagare och under uppföljningsperioden, som i genomsnitt varade i 12, 5 år, diagnostiserades 7 905 deltagare med typ 2-diabetes.

Majoriteten av dessa tillhörde gruppen som bara sov tre till fem timmar per dygn.

Läs även: Diabetesläkemedel minskar dödsfall

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS