Dagens PS

Så här ökar du fokus under möten

kontor
Att ha avslappnade kontorsmiljöer är viktigt för att behålla fokus under möten. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 sep. 2023Publicerad: 20 sep. 2023

Många tappar fokus under möten och events men det finns några lätta sätt att hålla koncentrationen på topp. Det handlar bland annat om att omge dig med rätt ljus, dofter och ljud.

ANNONS
ANNONS

Starka ljusrör, dålig luft och bullriga miljöer. Så ser det tyvärr ofta ut på många kontor, vilket gör att de anställda lätt tappar fokus under möten och andra events. Att hålla sig i form med hjälp av motion och att minska skärmtiden hjälper till för koncentrationen. Även att sträcka på sig och tänka på andningen före och under möten hjälper till att hålla dig koncentrerad, berättar Fast Company.

Ljus och dofter viktiga på kontoret

Det finns emellertid andra viktiga verktyg som kan förbättra kontorsmiljöer för deltagare under möten. Där gäller det att tänka utanför boxen med till exempel ljus, ljud och dofter.

Skrota tänket med starka ljuskällor och dra istället ner ljusstyrkan i konferensrummen, eftersom det förbättrar funktionen hos hypotalamus – den del av hjärnan som behåller information och stimulerar fokus.

Varför inte ha svaga dofter i bakgrunden, gärna eteriska oljor från till exempel eukalyptus och rosmarin, som båda leder till att vi stressar mindre.

Spela lugn musik – behåll fokus

Att spela lugn musik när deltagare går in och ut från möten har även det en avslappnande effekt på nervsystemet och leder även till ökad kreativitet.

Att sätta in korta pauser under mötena, som varar runt tre minuter, hjälper vidare till att hålla fokuset på topp. Passa samtidigt på att byta ut snacks som är fulla av socker med till exempel nötter för att därmed bibehålla balanserade blodsockernivåer.

Läs även:

Studie: Ta en tupplur och förbättra din hjärnas hälsa – Dagens PS

Bli äldre med hälsan kvar? Forskarnas fyra viktigaste tips – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS