Dagens PS

Så här lång är den allra bästa tuppluren

En tupplur kan förbättra ditt minne, om den är så här lång
En tupplur kan förbättra ditt minne, om den är så här lång. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

Att ta en tupplur mitt på dagen kan kompensera för förlorad nattsömn samt förbättra minne och kognition, men det kan också störa din nattsömn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ta en tupplur på dagen mildrar försämringen av ungdomars grundläggande kognitiva funktioner när den totala sömnen under ett dygn är mindre än rekommenderade åtta timmar, det framgår av en studie.

Ungdomar mellan 15 och 19 som sover för lite på natten kan uppnå liknande prestanda i grundläggande kognitiva uppgifter, vakenhet och humör om de tar en tupplur på dagen.

Studien fann att när den totala sömnen under ett dygn ligger inom rekommenderade åtta timmar, kan ungdomar uppfylla sömnkraven med ett delat sömnschema bestående av en kortare period av nattsömn och en tupplur mitt på dagen, utan betydande inverkan på grundläggande kognitiva funktioner.

Bäst att sova på natten

Ur alla studerade aspekter är dock 8 timmars sammanhängande nattsömn bäst, men att sova 5 timmar på natten och ta en tupplur på 1,5 timmar verkade bättre än att sova 6,5 timmar på natten, det skriver Svenska Dagbladet.

“När vi reducerade sömnen under natten till fem timmar, så fick del­tagarna en rejäl prestations­boost efter en tupplur. När det handlar om kognition och om humör, då fungerade det att dela upp sömnen. Däremot är det inte säkert att det är så bra ur ett metaboliskt perspektiv”, säger Michael Chee till SvD.

Han är professor och sömnforskare vid National University of Singapore och en av forskarna bakom studien.

ANNONS

Senaste nytt

Tuppluren förbättrade minnet

ANNONS

En annan studie visar också att det kan fungera att dela upp sömnen, sett till minne, kognition och prestation.

Michael Chee säger att forskare ändå rekommenderar att sova hela natten hellre än att kompensera otillräcklig sömn med en tupplur.

När han och hans kollegor i en studie lät 32 personer vila 10, 30 och 60 minuter, såg de att en tupplur förbättrade deltagarnas humör och gjorde dem piggare.

“En längre vila tycks generellt ha bättre effekt än en kortare, speciellt om du lider av sömnbrist, men riskerar att störa nattsömnen”, säger Michael Chee till SvD.

Enligt studien ökade alla tupplurar deltagarnas humör och lindrade deras självrapporterade sömnighet, men bara tupplurar på 30 minuter förbättrade deltagarnas minneskodning. 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Ta en tupplur och förbättra din hjärnas hälsa Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS