Dagens PS

Rökning skadar immunförsvaret

Rökning försämrar immunförsvaret flera år efter att du slutat röka
Rökning försämrar immunförsvaret flera år efter att du slutat röka. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 feb. 2024Publicerad: 16 feb. 2024

Rökning är så pass skadligt att det förändrar immunförsvaret och gör tobaksrökare sårbara för sjukdomar och infektioner flera år efter att de slutat röka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I åratal har rökare fått höra att rökning är skadligt och kan leda till lungcancer, hjärtinfarkt och stroke. Nu visar en ny studie att det även skadar immunsystemet.

Sluta röka nu!

Studien visar hur rökning skadar kroppens förmåga att bekämpa infektioner, både omedelbart och över tid, det kan också leda till kroniska inflammatoriska sjukdomar, som reumatoid artrit och lupus.

Violaine Saint-André, specialist i beräkningsbiologi vid Institut Pasteur i Paris är en av studiens författare och hon råder rökare att sluta så snart de kan.

“Nyckelbudskapet i vår studie, särskilt till ungdomar, är att det verkar finnas en stor egen fördel för långsiktig immunitet i att aldrig börja röka”, säger hon till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Kollade blodprover

Forskare tittade på blodprover från 1 000 friska personer som var mellan 20 och 69 år gamla för att se hur immunsvaret påverkas av 136 olika variabler som livsstil, socioekonomiska frågor, kostvanor, ålder, kön och genetik.

Forskarna exponerad blodproverna för vanliga bakterier samt för influensavirus och mätte sedan immunsvaret.

ANNONS

De fann att immunförsvaret påverkas av tobaksrökning, av att ha ett BMI som är högre än genomsnittet och av att tidigare ha infekterats med ett typiskt godartat herpesvirus kallat cytomegalovirus.

Rökning var värst

Rökning var dock det som skapade den största förändringen, det hade nästan samma effekt på immunförsvaret som de viktiga faktorerna ålder och kön.

“Detta belyser vikten av att inte bara beakta de omedelbara effekterna, utan också de bestående konsekvenserna av livsstilsval på immunfunktionen”, säger Yang Luo till Nature.

Hon är beräkningsimmunolog vid University of Oxford, Storbritannien, och har inte varit involverad i forskningen.

Tar flera år

Darragh Duffy leder enheten för translationell immunologi vid Institut Pasteur och är en av studiens författare.

Han berättar att när rökarna i studien slutade röka förbättrades deras immunförsvar på en nivå, men det återhämtade sig inte helt på flera år.

ANNONS

“Den goda nyheten är att det börjar återställas. Det är aldrig en bra tid att börja röka, men om du är rökare är den bästa tiden att sluta nu”, säger han till CNN.

Läs mer: Snus – lösning eller rökfri nikotinfälla? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS