Riskkapitalbolaget 5AM tillkännager stängningen av två nya fonder med totalt 750 miljoner dollar i utfäst kapital, motsvarande drygt 7 061 miljoner kronor.

ANNONS

5AM Ventures, som fokuserar på att bygga nästa generations Life Science-bolag, stänger två nya fonder, det framgår av ett pressmeddelande. De båda fonderna är 5AM Ventures VII, L.P och 5AM Opportunities II, L.P.

5AM Ventures VII, L.P är en riskkapitalfond för nystartade verksamheter på 450 miljoner dollar, nästan 4 237 miljoner kronor, som ska utöka 5AM:s ansträngningar att upptäcka, utveckla och investera i banbrytande Life Science-bolag.

5AM Opportunities II, L.P är en riskkapital för verksamheter i senare skede på 300 miljoner dollar, cirka 2 824,5 miljoner kronor, som både ska investera i bolag som ingår i 5AM:s portfölj och i bolag som inte ingår i 5AM:s portfölj på den offentliga och den privata marknaden.

Två branschveteraner

”Vi är stolta över den omvandlingseffekt som våra företag kan ha på patienternas liv när de driver nya lösningar för otillfredsställda medicinska behov. Vi är också tacksamma för stödet från våra befintliga och nya investerare, med över 2,2 miljarder US-dollar insamlade för investeringar i innovativa Life Science-företag under våra 20 år av fortsatt tillväxt”, säger Andrew Schwab, Managing Partner på 5AM Ventures, i pressmeddelandet.

5AM meddelar också att två branschveteraner har anslutit sig till bolagets investerarteam, Elliott Levy som Venture Partner och Paula Soteropoulos som Strategic Advisor.

Medarbetarna kärnan i framgången

Elliott Levy har 24 års erfarenhet av ledarskap inom läkemedelsutveckling och har tidigare varit Senior Vice President, Global Development på Amgen, samt Senior Vice President och Head of Specialty Development på Bristol-Myers Squibb. För närvarande sitter han i styrelsen för Omega Therapeutics och Nucana plc.

Paula Soteropoulos har 30 års erfarenhet av biofarmakabranschen med fokus på sällsynta sjukdomar. Hon var tidigare bland annat grundande vd för Akcea Therapeutics, och Strategic Alliances på Moderna Therapeutics. Hon har även haft flera olika ledarroller på Sanofi Genzyme och är styrelseledamot för 5AM-portföljbolagen Rallybio och Ensoma, samt uniQure och Kyowa Kirin Inc. Nordamerika.

ANNONS
ANNONS

”Våra medarbetare är kärnan i vår framgång för företagsbyggande och vi är glada över att dessa vetenskapliga ledare har anslutit sig till vårt mångsidiga och duktiga team”, säger Kush Parmar, Managing Partner på 5AM Ventures, i pressmeddelandet.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Amerikanska riskkapitalister satsar (lite mer) på femtech [Dagens PS]