USA:s presidents medicinska rådgivare varnar för risker med Kinas planerade tillbakadragande av sin noll-covid-strategi och upprepade att pandemin inte är över.

ANNONS

På onsdagen lättade Kina på några av sina karantänkrav, det är ett steg bort från landets stränga noll-covid-strategi och kommer efter massiva protester mot regeringen och de strikta åtgärderna mot covid-19, det rapporterar Fortune.

Risk för våg av infektioner

Anthony Fauci, medicinsk rådgivare till USA:s president Joe Biden, menar dock att det är en enorm risk att öppna upp Kina igen utan att folk i allmänhet är vaccinerade.

Han säger att de västerländska vaccinen dessutom anses vara effektivare än de kinesiska.

”Om de inte gör saker som att starta och implementera en proaktiv vaccinationskampanj, och de öppnar upp, kommer vi få en våg av infektioner som säkerligen kommer att förknippas med en viss svårighetsgrad av sjukdomen”, sade Anthony Fauci till Financial Times Global Boardroom-konferens på onsdagen, skriver Fortune.

Befolkningen har begränsad immunitet

Andra experter har tidigare sagt att på grund av Kinas noll-covid-strategi har landets befolkning begränsad immunitet mot sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

Det, i kombination med en låg vaccinationsfrekvens bland Kinas äldre invånare och mindre effektiva vaccin, kan orsaka en våg av infektioner.

Ökad risk att viruset muterar

Om det händer menar Anthony Fauci att chansen för viruset att mutera ökar, det kan skapa nya varianter av viruset och nya varianter kan ibland sprida sig snabbare.

”Och när du väl får en helt ny variant kan det påverka resten av världen”, sade han, skriver Fortune.

Fel covid-strategi från början

Anthony Fauci anser dock att Kinas strategi varit fel från början eftersom landets nedstängningar inte användes till att vaccinera befolkningen.

”I en tid av vaccination kanske du vill begränsa folk tills du kan få hela din befolkning vaccinerad, särskilt de mycket utsatta äldre individerna, men det visade sig att det inte var vad som hände,” sade han, skriver Fortune.

Bör importera västerländska vaccin

Han tillade att han inte tycker att Kinas vaccination av äldre har utförts väl, och att vaccinet de har inte har varit ett särskilt effektivt vaccin.

ANNONS
ANNONS

Anthony Faucis rekommendation är att Kinas medborgare får effektivare vaccin och han föreslår att landet importerar effektiva mRNA-vaccin.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kina sjukvård kraschar om landet öppnar upp [Dagens PS]