Forskare konstaterar i en rapport att de nedstängningar som gjordes i Europa och USA under pandemin faktiskt inte räddade några liv.

ANNONS

I en rapport från Johns Hopkins University i USA konstaterar forskare att de nedstängningar som gjorts på grund av pandemin, knappt har räddat några liv, det rapporterar Dagens Nyheter.

Rapporten är en metaanalys, alltså en genomgång av redan genomförd forskning. Forskarna gick igenom 18 590 studier, av dessa var det endast 24 som nådde upp till forskarnas krav och fick ingå i analysen.

Obetydlig effekt

En av forskarna som varit med och skrivit rapporten är Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Lunds universitet. Analysen av de 24 studierna visar att nedstängningar bara hade en obetydlig effekt, eller ingen effekt alls, på dödligheten i covid-19.

”Den effekten beräknade vi till 0,2 procent som ett genomsnitt för de studier som gjorts. Den är alltså inte noll, men den är försumbar. Inte minst med tanke på kostnadssidan”, säger han till DN, och förklarar att han menar både ekonomiska, sociala och hälsorelaterade kostnader.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sveriges hantering av covid i världstopp [Dagens PS]