Dagens PS

Psilocybin kopplar om hjärnan och lindrar depression

En klinisk studie av effekterna av psilocybin vid Johns Hopkins University. I studier har psilocybin visat sig kunna lindra depression och flera andra tillstånd
En klinisk studie av effekterna av psilocybin vid Johns Hopkins University. I studier har psilocybin visat sig kunna lindra depression och flera andra tillstånd. (Foto: Matthew W. Johnson/Wikimedia Commons)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 15 juni 2022

Psilocybin har i kliniska studier visat sig kunna ge dramatiska och långvariga förbättringar för personer med behandlingsresistent depression.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mykologen Paul Stamets talar om svampars påverkan på hjärnans hälsa. Han säger till CNN att psilocybinsvampar, även kallade psykadeliska svampar, är livsförändrande och icke-beroendeframkallande.

I små studier har en eller två doser av psilocybin visat sig ha långvarig, livsförbättrande effekt på depression som inte svarar på antidepressiv medicin. Baserat på forskningen har USA:s läkemedelsverk, FDA, gett psilocybin vad som kallas breakthrough therapy-beteckning för behandling av behandlingsresistent depression.

En breakthrough therapy-beteckning är ett FDA-program som ska underlätta och skynda på utvecklingen och granskningen av läkemedel för allvarliga tillstånd.

Kan även behandla andra tillstånd

I kroppen omvandlar tarmarna psilocybin till psilocin, som är en kemikalie med psykoaktiva egenskaper och förutom att behandla depression har den även visat sig lovande för behandling av Hortons huvudvärk, även kallad klusterhuvudvärk, ångest, anorexi, tvångssyndrom och olika typer av missbruk.

“Datan är stark från depression till PTSD till klusterhuvudvärk, vilket är ett av de mest smärtsamma tillstånd jag känner till”, säger neurologen Richard Isaacson till CNN, han är chef för Alzheimers Prevention Clinic i Center for Brain Health vid Florida Atlantic University i USA.

Han säger vidare till CNN att han är exalterad över framtiden för psykedelika på grund av den relativt goda säkerhetsprofilen, och eftersom de nu kan studeras i rigorösa dubbelblinda kliniska prövningar.

Samma receptorer som serotonin

ANNONS

Klassiska psykedelika som psilocybin och LSD tar sig till hjärnan via samma receptorer com serotonin, kroppens “må bra-hormon”, som hjälper till att kontrollera funktioner som sömn, sexualdrift och psykisk status som lycka, optimism och tillfredsställelse.

Personer som lider av depression har ofta låga halter serotonin, liksom personer med Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, Hortons huvudvärk, anorexia samt drog- och nikotinberoende. Ofta behandlas dessa tillstånd med selektiva serotoninåterupptagshämmare, Selective Serotonin Reuptace Inhibitors, SSRI.

Har mycket snabbare effekt

Dessa läkemedel ökar nivåerna av serotonin som är tillgängliga för hjärnan, men det kan ta flera veckor innan någon förbättring märks, om det ens fungerar över huvudtaget. Psykadelica som LSD och psilocybin ger dock effekt ganska omedelbart.

Enligt Brian Roth, professor i psykiatri och farmakologi vid University of North Carolina, Chapel Hill, USA, kan forskare i labb se förändringar i hjärnans neuronanslutning inom 30 minuter.

Påverkar hjärnans funktion

“En av de mest intressanta sakerna vi har lärt oss om klassiska psykedelika är att de har en dramatisk effekt på hur hjärnsystem synkroniseras, eller håller igång tillsammans”, säger Matthew Johnson, professor i psykedelika och medvetande vid Johns Hopkins Medicine till CNN.

Han säger vidare att när någon tagit psilocybin kan forskarna se en generell ökning av anslutningen mellan områden i hjärnan som normalt inte kommunicerar bra.

ANNONS

“Du ser också motsatsen till det, lokala nätverk i hjärnan som normalt interagerar med varandra ganska mycket kommunicerar plötsligt mindre”, säger han till CNN.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De vill göra London till världsledande inom psykadelisk forskning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS