Dagens PS

Pfizer vill inte dela med sig av sitt vaccinrecept

Pfixer vd Albert Bourla
Pfizers vd Albert Bourla uppger att en fjärde booster behövs. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2021

Pfizer vägrar dela med sig av sitt vaccinrecept. Läkemedelsbolags dispyter om pris, vinst och kontroll påverkar kampen mot pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pfizer har tillsammans med Biontech producerat och distribuerat det största utbudet av ett av de mest effektiva vaccinen mot covid-19. I år väntas bolagets vaccin generera intäkter på 36 miljarder dollar, motsvarande 315 miljarder kronor. Enligt data är Pfizer den största vaccinleverantören till världens rikaste länder.

De senaste månaderna har Pfizer ökat sin försäljning till andra länder än de rikaste och den 7 november hade bolaget skickat mer än 658 miljoner, av sammanlagt 2 miljarder levererade doser, till medel- och låginkomstländer. Pfizer väntar sig att den siffran ska ha ökat till 1,1 miljarder doser till slutet av året, det skriver Bloomberg.

Vägrar dela med sig

Pfizer vägrar dock dela med sig av sitt vaccins hemliga recept, länder ledda av Indien och Sydafrika, har hos Världshandelsorganisationen drivit ett förslag om att bolag ska avstå från immateriella rättigheter för covid-19 vaccin och behandlingar.

Pfizers vd Albert Bourla har kallat immateriella rättigheter för den privata sektorns blod och varit den av vaccinbolagens vd:ar som mest högljutt har talat för att inte dela sin teknologi, trots att det skulle göra att fler vaccindoser skulle kunna produceras.

Producerar tillräckligt med doser

Pfizer menar att förslaget om undantag är baserat på den felaktiga uppfattningen de nuvarande tillverkningsnivåerna skulle begränsa vaccintillgången, bolaget menar att branschen redan är på god väg att producera tillräckligt med vaccin till hela världen, det skriver Bloomberg.

I början av november var endast 6 procent av Afrikas befolkning fullvaccinerad mot covid-19. Konsekvenserna av det skeva globala vaccinutbudet är tydliga. Amerikaner och Européer som har fått tillgång till vaccin börjar nu kunna lägga pandemin bakom sig men i stora delar av världen sprider sig fortfarande viruset.

ANNONS

Astra Zeneca i täten

För ett år sedan började vaccintillverkarna Pfizer, Moderna, AstraZeneca och Johnson & Johnson på liknande sätt och skickade de flesta av sina vaccindoser till rika länder, därefter valde de olika vägar, det visar data sammanställd av Londonbaserade Airfinity, det skriver Bloomberg.

Astra Zeneca lovade redan i början av pandemin att sälja sitt vaccin till självkostnadspris och utbudet av bolagets vaccin till fattigare länder ökade snabbt genom att bolaget licensierade sin formel till en producent i Indien. När det gäller att försörja fattiga länder med vaccin har Astra Zeneca legat i täten.

Innan covid hade Moderna aldrig tillverkat en licensierad produkt, på grund av exportrestriktioner och leveransåtaganden till USA och Europa började bolaget först nyligen leverera sitt vaccin till fattigare länder, detta enligt vad vd Stephane Bancel sade till Bloomberg i början av november.

Johnson & Johnsons endos-vaccin kom mycket senare än de andra tre vaccinen och blev en ganska liten aktör.

Läs mer: Goda resultat för Pfizers covid-19-piller

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS