Vaccinen mot covid-19 har gett de stora läkemedelsbolagen enorma intäkter och Pfizer är det bolag som tjänat mest på vaccinet.

ANNONS

Under 2021 och första halvåret i år har de fyra läkemedelsbolagen Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson och Astra Zeneca tillsammans haft intäkter på 96,1 miljarder dollar, över 1000 miljarder kronor, för sina vaccin mot covid-19, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Summan har tagits fram av SvD genom att bolagens bokslut och kvartalsrapporter har gåtts igenom. Under perioden sticker amerikanska Pfizer ut med 58,9 miljarder dollar, cirka 636 miljarder kronor i intäkter för sitt covid-19-vaccin.

Astra Zeneca är litet i jämförelse

Pfizer tog fram sitt vaccin i samarbete med tyska Biontech, som bolaget delar vinsten med, båda bolagen är börsnoterade. Moderna är det bolag som är störst av vaccinleverantörerna, brittisk-svenska Astra Zeneca är jämförelsevis litet, bolagets vaccinintäkter hamnar under perioden på 4,5 miljarder dollar, cirka 48,6 miljarder kronor.

Moderna har haft 28,2 miljarder dollar, ungefär 304,6 miljarder kronor, i intäkter för sitt covid-19 vaccin under perioden och Johnson & Johnson har haft vaccinintäkter på 3,4 miljarder dollar, cirka 36,7 miljarder kronor, enligt SVD:s sammanställning.

De amerikanska bolagen har tjänat mest

”De stora pengarna på vaccin har gjorts av de amerikanska bolagen snarare än av Astra Zeneca”, säger David Evans till Svd, han är läkemedelsanalytiker på Swedbank, och bevakar främst den Europeiska läkemedelsindustrin.

På senare tid har läkemedelsbolag i allmänhet klarat sig bättre på börsen än andra bolag, Astra Zenecas aktie har stigit med 17 procent sedan årsskiftet och med 28 procent på ett år, men det är inte bolagets covid-19 vaccin som skapar förväntningar utan bolagets cancer- och hjärtläkemedel, det skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: VD: Astra Zeneca kanske inte fortsätter med vaccin [Dagens PS]