Astra Zeneca producerade ett av de första vaccinen mot covid-19, nu säger läkemedelsbolagets vd att bolaget kanske inte stannar kvar i vaccinbranschen.

ANNONS

För Astra Zeneca, som producerade ett av de första vaccinen mot covid-19, har lyckan snabbt vänt, bolagets vaccin har förlorat mot rivaler med andra vaccin, drabbats av produktionsförseningar, tillsynsmyndigheters kontroller och, i sällsynta fall, allvarliga biverkningar, samt oro över dess relativt korta hållbarhet jämfört med konkurrenter, det skriver Reuters.

Under det tredje året av pandemi finns nu ett globalt utbud av vacciner och användningen av Astra Zenecas vaccin har minskat i stora delar av världen eftersom många rikare länder föredrar Pfizers och Modernas mRNA-baserade vaccin. I USA har Asztra Zenecas vaccin mot covid-19 ännu inte godkänts.

Jobbar vidare med antikroppar

Astra Zeneca jobbar vidare med sina produkter inom antikroppsbehandlingar, inklusive behnadlingar mot covid-19, RSV-virus och andra virus, det berättade Astra Zenecas vd Pascal Soriot för Reuters på tisdagen.

”Jag kan inte vara säker på att vi kommer att vara där eller inte”, sade han till Reuters om framtiden för Astra Zenecas covid-19-vaccin. Han sade även att han inte heller är säker på om bolaget kommer bredda sin förteckning av vaccin för andra infektioner, men tillade att bolaget undersöker det.

Vaccinet sålde för över 41 miljarder kronor 2021

Med tanke på den långsamma försäljningen av Astra Zenecas covid-19-vaccin har investerare spekulerat om framtiden för bolagets vaccinverksamhet. Astra Zeneca har relativt lite expertis inom vaccinområdet, en separat division för vacciner och antikroppsbehandlingar skapades i slutet av 2021.

Pascal Soriot sade till Reuters att han inte ångrar bolagets arbete att ta fram sitt covid-19-vaccin tillsammans med Oxford University, eftersom miljarder doser har levererats och uppskattningsvis räddat 6 miljoner människor över hela världen. Förra året var vaccinet bolagets mest sålda produkt med en försäljning på 3,9 miljarder dollar, 41,62 miljarder kronor.

Astra letar efter konkreta förvärv

Enligt Astra Zenecas vd letar bolaget efter konkreta förvärv, som små och medelstora bolag specialicerade inom onkologi och kardiovaskulära behandlingar. Under Pascal Soriots tioåriga styre över bolaget har aktiekursen fyrdubblats och han säger till Reuters att han kan fortsätta sitt jobb i många år.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Astra Zeneca köper forskningsbolag för en dryg miljard [Dagens PS]