Pfizer vill se ett godkännande av covid-vaccin för barn under 5 år. Tillsammans med partnern BioNTech vill bolaget att amerikanska FDA godkänner 3 doser av deras vaccin för barn.

ANNONS

Ansökan till Food and Drug Administration, FDA, kom på onsdagen sedan Pfizer och BioNTech redan förra månaden uppgav att 3 doser av vaccinet är 80 procent effektivt att förhindra covid-19 och samtidigt ger ett starkt immunsvar hos barn mellan 6 månader och 5 år, skriver Wall Street Journal.

Vaccinet ska vara säkert för barnen i åldersgruppen hävdar bolagen.

Pfizer vill se ett godkännande av covid-vaccin för barn under 5 år

Ett FDA-godkännande kan komma före slutet av månaden vilket i så fall innebär att 19 miljoner barn i USA, den sista gruppen som kan vaccineras, får tillgång till doserna på apotek och läkarmottagningar.

Även Moderna har ansökt om att få vaccinera barn under 6 år med sina 2 doser av covidvaccin.

Externa möten

FDA kommer ha möten med externa medicinska rådgivare i mitten av juni för att diskutera vaccinen.

Småbarn får ofta bara milda symptom av covid-19, men det har funnits omikronfall där barn har blivit riktigt sjuka.

För närvarande har 2 doser av Pfizer och BioNTechs vaccin godkänts för personer som är över 5 år. Modernas vaccin har godkänns för vuxna som är över 18 år.

ANNONS
ANNONS

Uppmanas släppa sista åldersgruppen

FDA har uppmanats att släppa den sista åldersgruppen av både föräldrar och läkare. Efter blandade resultat hos de barn som fick 2 doser började företagen utföra studier med 3 doser för att se om 1 extra dos gav starkare immunsvar.

De senaste resultaten av Pfizer-BioNTech-studien som ger ett skydd på drygt 80 procent har hittills inte granskats av oberoende experter eller publicerats i en medicinsk tidskrift.

Läs även: USA: Försäljning av covidmediciner exploderar [Dagens PS]