Pfizer diskuterar förvärv av bioteknikbolaget Seagen, affären värderas till över 300 miljarder kronor och skulle utöka Pfizers utbud av cancerbehandlingar.

ANNONS

Enligt personer som känner till saken för Pfizer samtal om förvärv av Seagen, samtalen är i ett tidigt skede och det finns ingen garanti för att förvärvet blir av, det rapporterar Wall Street Journal.

Skulle bli en stor affär

Förvärvet syftar till att ge Pfizer tillgång till lovande cancerbehandlingar och innan ett förvärv kan bli av behöver ett antal hinder övervinnas.

En eventuell affär skulle bli stor, Seagens marknadsvärde ligger på cirka 30 miljarder dollar, motsvarande cirka 314,5 miljarder kronor.

Förde samtal med Merck

Förra året förde Seagen avancerade samtal om att förvärvas av Merck, den affären hade haft ett värde på minst 40 miljarder dollar, drygt 419 miljarder kronor.

Då lyckades inte de båda bolagen nå en överenskommelse, och även då sneglade Pfizer mot Seagen, enligt personer som är insatta.

ANNONS
ANNONS

Ett av världens största läkemedelsbolag

Efter att samtalen med Merck inte nådde fram till ett avtal utsåg Seagen den före detta Novartis-chefen David Epstein till vd.

Pfizer är ett av världens största läkemedelsbolag, och hade förra året en försäljning på 100 miljarder dollar, drygt 1 048 miljarder kronor.

Ett förvärv av Seagen skulle ge Pfizer en klass av cancerläkemedel som har visat sig vara lovande immunterapier mot några av de vanligaste tumörerna.

Förlorar intäkter när patent går ut

Pfizer räknar med att förlora 17 miljarder dollar, drygt 178 miljarder kronor, i försäljning när patent löper ut 2030 och ett förvärv skulle skulle kompensera för det.

Pfizer har målet att lägga till 25 miljarder dollar i intäkter från affärsutveckling och förvärv innan 2020-talet är slut, förra året omsatte Seagen nästan 2 miljarder dollar, nästan 21 miljarder kronor.

Tjänat mycket på covid-vaccin

Försäljningen av covid-19-vaccin, läkemedel och andra produkter, har gjort att Pfizer har ungefär 22,7 miljarder dollar, 238 miljarder kronor, i kontanter.

ANNONS
ANNONS

Bolaget förvärvade förra året Global Blood Therapeutics för 5 miljarder dollar, drygt 52 miljarder kronor och Biohaven Pharmaceuticals för över 10 miljarder dollar, cirka 104,8 miljarder kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pfizers RSV-vaccin kan godkännas i sommar [Dagens PS]