Modernas högsta medicinska chef sade på söndagen att bolaget kan ha ett vaccin mot den nya coronavirusvarianten omikron tidigt nästa år.

ANNONS

Paul Burton, läkemedelsbolaget Modernas högsta medicinska chef, sade i går att bolaget kan ha ett vaccin mot den nya virusvarianten omikron färdigt för distribution redan i början av nästa år. Än är det ingen om vet om det kommer behövas ändringar i de existerande vaccinen mot covid-19 för att skydda mot den nya virusvarianten.

”Vi borde känna till det nuvarande vaccinets förmåga att ge skydd under de närmaste veckorna, men det anmärkningsvärda med mRNA-vaccinerna, Moderna-plattformen, är att vi kan arbeta väldigt snabbt,” sade Paul Burton i BBC:s tvprogram Andrew Marr Show.

Han sade vidare att om ett nytt vaccin visar sig behövas tror han att det kommer kunna finnas färdigt i stora mängder först i början av 2022.

Virusvariant av särskild betydelse

Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat omikron som en virusvariant av särskild betydelse, vilket innebär att den ses som mer smittsam, livskraftig eller bättre på att undvika åtgärder som vaccin och behandlingar.

Omikron har 30 mutationer på spikproteinet som möjliggör för viruset att ta sig in i kroppen och det skulle kunna ge ökad motståndskraft mot antikroppar och göra viruset mer smittsamt, samt begränsa befintliga vaccins effektivitet mot virusvarianten.

Studerar den nya virusvarianten

Moderna mobiliserade hundratals av sina medarbetare att redan på torsdagsmorgonen förra veckan börja studera den nya virusvarianten, detta enligt ett uttalande från bolaget, det skriver CNBC.

Enligt Paul Burton kan existerande vaccin eventuellt skydda mot omikron, men det beror på hur länge sedan det är som vaccineringen gjordes. Han uppmanar ovaccinerade att vaccinera sig och de som har rätt att få en påfyllnadsdos att ta den.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Pfizer: Då uppdaterar vi vårt vaccin [Dagens PS]

Läs mer: WHO varnar fr ny covidvariant i Sydafrika [Dagens PS]