En nyupptäckt mutation av covid-19-virusets deltavariant har nyligen upptäckts och forskare oroar sig för att den kan vara mer smittsam.

ANNONS

I Storbritannien undersöker forskare en nyligen upptäckt mutation av deltavarianten. Forskarna oroar sig för att varianten kan vara mer smittsam och för att den ska kunna underminera covid-19-vaccinen. Det skriver CNBC.

Brittiska hälsomyndigheter övervakar varianten som nu står för 6 procent av de covidfall som i Storbritannien har sekvenserats genetiskt. Tjänstemän vid brittiska hälsomyndigheter menar att det ännu är för tidigt för att veta om den nya varianten utgör en större fara för folkhälsan än deltavarianten.

Mutation på spikproteinet

Man vet fortfarande inte tillräckligt om denna nyupptäckta undervariant som kallas AY.4.2 och som vissa kallar för den nya delta plus-varianten, men man vet att den har mutationer på det spikprotein som viruset använder för att ta sig in i cellerna.

Storbritannien rapporterade förra veckan en ökning med 40 000–50 000 covidfall per dag och den nyupptäckta AY.4.2-varianten identifieras i ett växande antal av landets covidfall och skulle kunna ligga bakom den snabba ökningen av fall. Världshälsoorganisationen, WHO, har dock ännu inte klassat virusvarianten som en variant under utredning eller som en variant av särskild betydelse.

Experter ännu inte jätteoroliga

Det innebär att WHO inte har konstaterat att virusvariantens mutationer väntas påverka virusets smittsamhet, sjukdomens svårighetsgrad eller virusets förmåga att undgå diagnositik eller behandling. Det har heller ännu inte bekräftats att virusvarianten orsakar betydande smitta. Om virusvarianten visar sig vara mer smittsam skulle det dock kunna orsaka fler covidfall bland ovaccinerade.

ANNONS
ANNONS

Än så länge är experter inte jätteoroliga över den nya mutationen av deltavarianten men de anser att det är mycket viktigt att kolla koll på den. Enligt Rochelle Walensky, chef för USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, har AY.4.2-varianten även någon gång identifierats i USA.

Läs mer: Pfizer Biontechs vaccin skyddar även när effekten avtar [Dagens PS]