USA:s smittskyddsmyndighet, CDC har rapporterat att ytterligare en person har dött och ytterligare sex har förlorat synen av återkallade ögondroppar.

ANNONS

Hittills har fyra personer dött och 14 förlorat synen samt över 80 har drabbats av infektioner från ögondroppar som har återkallats på grund av att de kontaminerats av bakterier, det rapporterar CNN.

81 patienter i 18 delstater

Global Pharma Healthcares artificiella tårar, distribuerade av Ezricare och Delsam Pharma återkallades i februari.

CDC har även rapporterat fyra fall då ögonglober avlägsnats kirurgiskt på grund av detta utbrott av den sällsynta stammen av läkemedelsresistenta Pseudomonas aeruginosa, som aldrig tidigare har identifierats i USA.

Förra veckan identifierade CDC ytterligare 13 patienter i två amerikanska delstater, vilket innebär att 81 patienter i 18 delstater hittills har drabbats.

Kan även smittas av andra

Drabbade patienter rapporterar att de antingen använt de återkallade ögondropparna eller bott på långvårdsavdelningar där det funnits fall av bakterieinfektionen.

Pseudomonas aeruginosa är en läkemedelsresistent bakterie som kan spridas bland människor utan symptom och till personer som inte har använt de återkallade ögondropparna.

”Bakterierna kan spridas när en patient som bär på bakterierna exponerar en annan patient, eller när patienter rör vid vanliga föremål, eller när vårdpersonal överför bakterierna, vilket är anledningen till att infektionskontroll, som handhygien, är så viktig”, sade CDC tidigare till CNN.

Följde inte korrekta procedurer

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA och CDC har uppmanat konsumenter att inte använda de återkallade ögondropparna.

”Patienter som har använt Ezricare eller Delsam Pharmas konstgjorda tårar och som har tecken eller symtom på en ögoninfektion bör söka läkarvård omedelbart”, säger CDC, enligt CNN.

ANNONS
ANNONS

FDA skrev i en inspektionsrapport i april att Global Pharma Healthcares anläggning i Indien inte följde korrekta procedurer för att förhindra kontaminering av sina produkter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Bakterier från kött orsakar urinvägsinfektioner [Dagens PS]