Dagens PS

Nytt implantat hjälper man med Parkinsons att gå

En 62-årig man som haft Parkinsons sjukdom i 30 år kan nu gå självständigt med hjälp av ett experimentellt neuroimplantat
En 62-årig man som haft Parkinsons sjukdom i 30 år kan nu gå självständigt med hjälp av ett experimentellt neuroimplantat. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

En experimentell neurologisk protes implanterad i ryggmärgen korrigerar gångstörningar hos en man med Parkinsons sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie beskriver hur en neuroprotes implanterats i en 62-årig man som haft Parkinsons sjukdom i 30 år. Sjukdomen gjorde att mannen hade allvarliga gångstörningar och ofta föll omkull.

Stimulerar ryggmärgen

Studien beskriver hur neuroprotesen fungerar genom att med elektrisk stimulering rikta in sig på specifika områden i ryggmärgen som är förknippade med promenader, det rapporterar CNN.

Eduardo Moraud, författare till studien och forskare vid Lausanne University Hospital i Schweiz, anser att det är extremt utmanande att hantera brister i gång och balans vid Parkinsons sjukdom.

Vid en presskonferens förklarade han att bristerna kan variera mellan patienter och att de kan påverka gång, symmetri, balans och hållning.

“Det neuroprotetiska tillvägagångssättet som vi har utvecklat här gör det för första gången möjligt att rikta in och ta itu med dessa problem individuellt på ett mycket specifikt sätt för varje patient,” sade han vid presskonferensen, skriver CNN.

Han tillade att det fungerar i realtid och kompletterar andra befintliga behandlingar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Haft Parkinsons i 30 år

Mannen som fått neuroimplantatet, Marc Gauthier, var 36 när han diagnosticerades med den degenerativa hjärnsjukdomen.

Han har tidigare behandlats med dopaminersättning och djup hjärnstimulering mot skakningar och stelhet.

När sjukdomen fortskred utvecklade han svåra gångstörningar som inte svarade på någon behandling.

Han berättar att hans kropp ofta stelnade och att han föll omkull i genomsnitt fyra gånger per dag, varför han tvingades sluta arbeta som arkitekt.

Sex områden i ryggmärgen

För att utveckla implantatet har forskarna visualiserat och kartlagt var i den nedre ryggmärgen neuroprotesen behöver riktas in med elektrisk stimulering för att balansproblem och gångstörningar ska lindras.

ANNONS

“Stimuleringen här är fokuserad på ryggmärgen. Vi riktar in oss på den region av ryggmärgen som kommer kontrollera alla benrörelser”, sade Eduardo Moraud, skriver CNN.

Forskarna identifierade sex områden som kunde underlätta promenader och implanterade elektroder i den nedre delen av Marc Gauthiers ryggmärg.

Styrs med fjärrkontroll

Elektroderna kopplades till en neural stimulator som placerades under huden i buken, simulatorn programmerades för att elektriskt stimulera ryggmärgen.

Stimulatorn strys med en fjärrkontroll och operationen genomfördes för två år sedan vid Lousanne University Hospital.

Efter några månaders rehabilitering med den neuropatiska stimuleringen återfick Marc Gauthier förmågan att gå självständigt.

ANNONS

Han kan även använda bärbara sensorer på benen för att få mer stimulans, signalerna från de bärbara sensorerna hjälper till att synkronisera den elektriska stimuleringen i ryggmärgen.

Inte ett botemedel

Marc Gauthier använder neuroprotesen åtta timmar om dagen, men neuroprotesen är inte ett botemedel, hans sjukdom fortsätter att utveckas.

Jocelyn Bloch, författare till studien och professor vid Lausanne University Hospital, förklarade vid presskonferensen att ryggmärgsstimuleringen fortfarande har effekt, men att de måste kämpa mot värre och allvarligare symtom.

“Men vi kan fortfarande ge honom, med behandlingen, lite livskvalitet”, sade hon vid presskonferensen, skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 3D-skanning av ögat identifierar risk för Parkinsons Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS