Nu ska det bli lättare för sjukvården att bedöma risken för kronisk smärta. Det hoppas det amerikanska Life Science-företaget Empower Therapeutics, som lanserade sin EEG- baserade teknik på marknaden idag.

ANNONS

Det är forskare från Marylands och Birminghams universitet som står bakom det nya spin out-initiativet, skriver Med Tech.

Forskarna har tidigare visat att mätningar av hjärnans alfa-frekvens kan avgöra hur smärtkänslig personen är, om man gör mätningen i smärtfritt tillstånd.

Man har också kommit fram till att en mätning av frekvensen direkt efter en operation kan avgöra risken för hur kronisk patientens smärta blir.

Företaget har nu ansökt om patent på metoden. Bolaget planerar också att använda modellen för att utveckla tekniker för att påverka hjärnvågornas aktivitet.

Just nu testas metoden på lungcancerpatienter.

– Medan den huvudsakliga prioriteringen är att öka lungcancerpatienternas livslängd och förbättra deras livskvalitet, så är det mest vanligt att kronisk smärta utvecklas efter just operation, jämfört med andra medicinska ingrepp, säger thoraxkirurgen Babu Naidu, en av de forskare som arbetat med metoden till Med Tech.

Tanken är att sjukvården snabbare och mer effektivt ska kunna vidta de åtgärder för smärtlindring som patienten kan behöva, förklarar han.

ANNONS
ANNONS

Empower Therapeutics har tillsatt ett kommersiellt team och hoppas att metoden kan utvecklas ytterligare med hjälp av investeringar.