Forskare på Cypern har upptäckt en ny stam av covid-19-viruset som kombinerar omikron- och deltavarianten.

ANNONS

Enligt forskaren Leondios Kostrikis, professor i biologiska vetenskaper, vid Cyperns universitet har en ny stam av covid-19-viruset som kombinerar omikron och delta hittats på Cypern. Det skriver Bloomberg.

I en intervju med Sigma TV i fredags sade professor Leondios Kostrikis att det för närvarande finns omicron- och delta-saminfektioner och att de hittade en stam som är en kombination av dessa två. Den nya varianten fick namnet ”deltakron” på grund av den omikron-liknande genetiska signatur som fanns inom deltagenomet.

Inrapporterad till GISAID

Leondios Kostrikis har identifierat 25 fall som är smittade med den nya virusvarianten och en statistisk analys visar att den relativa frekvensen av kombinerad infektion är högre bland covid-infekterade personer som är inlagda på sjukhus jämfört med covid-sjuka personer som inte är inlagda på sjukhus.

Den 7 januari skickades informationen om den nya deltakron-varianten till den internationella databasen som följer alla förändringar i viruset, GISAID. Framtiden får utvisa om den nya varianten är mer smittsam eller om den är dödligare än tidigare virusvarianter, samt om den kommer bestå, men professor Leondios Kostrikis tror personligen att den mer smittsamma omikronvarianten kommer tränga undan den nya varianten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ny virusvariant sprider sig i södra Frankrike [Dagens PS]