Nu kan allvarlig leversjukdom upptäckas tidigare och blodprov analyseras snabbare, patienterna ska dessutom kunna ta blodproverna själva.

ANNONS

Hittills har diabetespatienter själva kunnat testa glukoshalten i sitt blod, men för att kunna upptäcka allvarlig leversjukdom har en leverbiopsi krävts. En ny mjukvara som nu testas kan upptäcka biomarkörer för allvarliga leversjukdomar som fettleversjukdom, det rapporterar Vårdfokus.

I ett nytt forskningsprojekt vid Örebro universitet ska en den nya mjukvaran testas och utvärderas.

Svårigheten att hantera väldigt många blodprover vid laboratorier tydliggjordes under pandemin och en del av forskningsprojektet går ut på att underlätta datahanteringen av blodprover i labben för att snabbare och billigare kunna analysera många blodprover genom att automatisera en del av testprocesserna.

De manuella steg som en biomedicinsk analytiker måste göra minskar med den nya metoden. På grund av risken för felanalys är kvalitetskontroll en viktig del av utvecklingen av metoden. Liknande metoder finns på andra håll i världen, men inte för de biomarkörer för leversjukdom som identifierats vid Örebro universitet, det skriver Vårdfokus.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nytt test kan bättre avgöra hur immun du är mot covid [Dagens PS]