Dagens PS

Nu drabbas även våra husdjur av antivaxxare

Enligt en studie vill ett oroande stort antal hund- och kattägare inte vaccinera sina husdjur
Enligt en studie vill ett oroande stort antal hund- och kattägare inte vaccinera sina husdjur. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Färre husdjur vaccineras och forskare chockas av ett oroväckande antal husdjursägare som motsätter sig att vaccinera sina katter och hundar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antivaxx-rörelsen sprider sig till våra husdjur via hussar och mattar. Enligt forskare växer misstron mot vaccin nu bland katt- och hundägare, det rapporterar Wall Street Journal.

“Vi blev chockade”

Forskare som har studerat människors tveksamhet till vaccin sedan början av covid-19-pandemin, säger att det finns en växande mängd bevis för att misstron mot vaccin bland husdjursägare är förvånansvärt hög.

Enligt en ny studie anser nästan 40 procent av hundägarna att vaccin för hundar är osäkra, 20 procent av kattägarna anser att kattvaccin är ineffektiva medan 30 procent anser att de är medicinskt onödiga.

Studiens huvudförfattare Matthew Motta, biträdande professor i hälsorätt, policy och ledning vid Boston University säger att de blev chockade.

“I en värld där mandat dras tillbaka och fler husdjur blir ovaccinerade, är det ett hot mot våra husdjur men också ett hot mot folkhälsan för dig och mig”, säger han till Wall Street Journal.

ANNONS

Senaste nytt

Infektionssjukdomar kan spridas

Det här motståndet gör att risken för att infektionssjukdomar som i dag är väl kontrollerade kan spridas bland hundar och människor.

ANNONS

Motståndet mot vaccin är lika gammalt som själva vaccinet, på 1790-talet mötte uppfinnaren av smittkoppsvaccinet motstånd, och misstron mot vaccinationer har spridits när sociala medier har ökat.

Rena Carlson, veterinär och ordförande för American Veterinary Medical Association, säger att när färre vaccinerar sina husdjur kommer vi få se allt mer sjukdomar. 

”Jag såg en valp komma in med parvo och det var hemskt. Vacciner kan verkligen förebygga allvarlig sjukdom”, säger hon till Wall Street Journal. 

Parvovirus kan orsaka håglöshet, feber, kräkningar, tarmproblem och en snabb död.

70 procent bör vaccineras

Ett annat exempel är rabies, innan 1960-talet fanns, enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, majoriteten av alla rabiesfall bland tamdjur, särskilt hundar.

Det förändrades tack vare utbredd vaccination och nu finns 90 procent av alla rapporterade fall bland vilda djur.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bör 70 procent av alla hundar i en population vaccineras mot rabies för att förhindra utbrott.

ANNONS

Enligt veterinärer drivs mycket av människors skepsis mot att vaccinera sina husdjur av misinformation och felaktiga uppfattningar.

Enligt studien tror 73 problem av hundägarna att vaccin kan orsaka kognitiva problem, som autism. Det finns inga vetenskapliga data som bekräftar det, vare sig för djur eller för människor, det skriver Wall Street Journal.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trodde Nobelpriset i medicin var ett antivaxx-skämt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS