Nordkorea har satt in militären för att bekämpa landets covidutbrott. Det är fortfarande oklart hur många som har testats positivt för viruset.

ANNONS

Förra veckan medgav Nordkorea för första gången ett officiellt covid-utbrott och införde en strikt nationell nedstängning som följd.

Nordkorea har kopplat in militären – bekämpar covid

Enligt statliga medier har Nordkorea nu mobiliserat militären för att distribuera covid-mediciner och har utplacerat över 10 000 hälsoarbetare för att hjälpa till att spåra potentiella patienter, skriver Reuters. 

Det handlar dock om mediciner för patienter som redan har viruset, eftersom befolkningen inte är vaccinerad.

Under måndagen steg dödstalet till 56 och nära 270 000 fall rapporterades ha feberlika symptom, men det är oklart hur många som har testat positivt för viruset.

WHO varnar för spridning

WHO har varnat för att viruset kan spridas snabbt i Nordkorea eftersom landet inte har rullat ut några vaccineringsprogram och samtidigt avböjt internationell hjälp.

Ledaren Kim Jong-un har lovat att utrota covid-viruset och han har även kritiserat den ineffektiva distribution av mediciner. Som svar på det har utbudet i apotek och läkemedelsförvaltningskontor kontrollerats de senaste dagarna.

”De efterlyste en striktare ordning för att hålla och hantera medicinska förnödenheter och prioritera efterfrågan för människor”, lät meddelandet från den statliga mediekanalen KCNA.

ANNONS
ANNONS

Ska hitta personer med feber

Samtidigt har spårningen av covidfall intensifierats, med omkring 11 000 hälsotjänstemän, lärare och läkarstudenter som deltar i en ”intensiv medicinsk undersökning av alla invånare” över hela landet för att lokalisera och behandla personer med feber.

Läs även: Pratade om kryptovalutor i Nordkorea – döms till fängelse [Dagens PS]