Läkemedelsjätten MSD knoppar av sin portfölj inom kvinnohälsa till ett nylanserat företag som introducerades på New York-börsen på torsdagen.

ANNONS

MSD knoppar av sina produkter inom området kvinnohälsa och lägger dem i det nybildade bolaget Organon, som blir ett fristående, noterat bolag.

Detta möjliggör ett fokus på våra produkter inom området kvinnohälsa och vi kan ge det den förtjänade uppmärksamheten, säger Jennifer Olovson, nordisk marknadsdirektör på Organon, till Life Science Sweden.

Vill möta kvinnors behov

Organon har över 60 produkter inom sina tre kärnområden, kvinnohälsa, biosimilarer och etablerade varumärken. Bland annat ingår kardiovaskulära läkemedel, läkemedel inom dermatologi, allergi och astma.

Bolagets fokusområden inkluderar preventivmedel och fertilitet och planerar att expandera för att möta kvinnors hälsobehov genom hela livet, bland annat via förvärv och partnerskap.

Vill göra skillnad för kvinnor

Jennifer Olovson säger till Life Science Sweden att de ska undersöka, lyssna och se vilka behov som är störst hos kvinnor för att se hur de kan bidra och göra skillnad.

Företagsnamnet Organon kommer från ett nederländskt företag som Schering-Plough förvärvade år 2007 och som senare hamnade hos MSD.

Nytt bolag med gammalt namn

Enligt enligt Jennifer Olovson är dock det bolag som nu knoppas av nytt, trots det gamla namnet. Hon menar att eftersom Organon har varit starkt förknippat med kvinnohälsa passar namnet bra när bolaget vill bli världens ledande företag inom kvinnohälsa.

Organons huvudkontor placeras i USA men det finns filialer i hela världen, bland annat i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Noterades på torsdagen

“Vi, på Organon, är här för hennes hälsa. Vår vision är att skapa en bättre och hälsosammare vardag för kvinnor över hela världen. Det finns inget annat vårdbolag med vår globala spridning som ägnar sig åt att sätta kvinnor i centrum, som kommer fokusera på att identifiera läkemedel och lösningar som de så väl behöver”, säger Kevin Ali, Chief Executive Officer på Organon, i ett pressmeddelande.

Organons aktie noterades i New York på torsdagen till en öppningskurs på 34,15 dollar och hade vid stängning ökat med 8,35 procent, till 37 dollar.

Läs mer: Möjlighet att teckna i läkemedelsbolag på väg till USA-börsen [Dagens PS]