Efter att data visar att Modernas nya covid-19-vaccin ökar immuniteten mot omikrons undervarianter uppmanar nu bolaget tillsynsmyndigheter att godkänna vaccinet.

ANNONS

Modernas nya vaccin innehåller den genetiska koden för den ursprungliga stammen av covid-19-viruset och för omikron och enligt bolaget har den visat ett kraftigt neutraliserande antikroppssvar mot omikrons undervarianter BA.4 och BA.5, det rapporterar Financial Times.

Enligt Moderna-chefen, Stephen Hoge, har det nya vaccinet en högre skyddsnivå jämfört med bolagets befintliga vaccin, vilket motiverar ett byte till det nya för påfyllnadsdoser då det kan hjälpa till att förhindra en stor ökning av fall till hösten. Han säger att Moderna har producerat miljontals doser under de senaste månaderna.

”Och vi hoppas på att ha tiotals miljoner till hundratals miljoner doser tillgängliga i augusti, september och oktober för att stödja förstärkning inför höstens luftvägsvirussäsong”, säger han till Financial Times.

Inte lika många antikroppar

Vaccinet framkallar dock inte lika många antikroppar mot omikrons undervarianter som mot ursprungsvarianten av omikron, varför vaccinets effektivitet kan minska då studier tidigare har visat att infektioner med omikrons ursprungsvariant BA.1 inte ger ett starkt antikroppssvar mot de nya undervarianterna.

Medan tillsynsmyndigheter världen över förbereder sig för att diskutera om en övergång till vaccin som skapats för att rikta in sig mot omikron har viruset fortsatt att utvecklas.

Godkänna utan kliniska data

De försök som gjordes med vaccin anpassade för omikron tog flera månader, något som gjorde att kritiker ifrågasatte om vaccintillverkare bör tillåtas att anpassa vaccinen till nya virusversioner utan att först tillhandahålla kliniska data.

Biontechs vd Uğur Şahin uppmanade förra veckan tillsynsmyndigheter att besluta om vaccin som är riktade mot nya virusstammar ska godkännas i slutet av juni, utan att först kräva kliniska data.

ANNONS
ANNONS

Stephen Hoge menar att det kan gå snabbare att uppdatera vaccin så att de slår mot omikrons undervarianter BA.4 och BA.5 om det inte krävs kliniska försök.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sjukhusinläggningar på grund av covid ökar i Europa [Dagens PS]