Läkemedelsbolaget Regeneron köper konkursboet efter skandalomsusade 23andMe i Silicon Valley och lovar varsam hantering av kundernas DNA. Men frågan är om det räcker för att tysta kritiken och oron.
Miljoner DNA-profiler på spel när 23andMe räddas


Mest läst i kategorin
Det konkursdrabbade DNA-testbolaget 23andMe förvärvas av amerikanska läkemedelsbolaget Regeneron för 256 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,7 miljarder kronor – om affären godkänns av berörda myndigheter.
”Vi ser en enorm potential i att koppla genetisk information från kunderna till framtidens behandlingar”, säger Regenerons medgrundare och forskningschef George Yancopoulos i ett pressmeddelande.
Läs även: Efter konkursen – nu ligger ditt DNA ute till försäljning. Realtid
Den nya ägaren betonar flera gånger i meddelandet att bolaget kommer att respektera 23andMe’s integritetspolicy och tillämpliga lagar samt öppna för ökad insyn i hur kunddata kommer att användas framöver.
”Vi har gedigen erfarenhet av att hantera stora datamängder, efter att ha samarbetat med partners världen över för att koppla anonymiserade DNA-sekvenser från nästan tre miljoner deltagare till elektroniska journaler på ett säkert och tryggt sätt som möjliggör framtida medicinska framsteg”, säger George Yancopoulos.

Vad händer med insamlad DNA?
Frågan är om det räcker för att dämpa den oro som tidigare uttryckts i debatten om vad som kommer att hända med bolagets insamlade DNA.
Under två decennier, under ledning av Silicon Valley-kändisen Anne Wojcicki, har 23andMe samlat in genetiska data från över 15 miljoner kunder som köpt företagets testkit online. Företagets affärsmodell, att använda datan för läkemedelsutveckling, fick dock aldrig riktigt fäste.
Efter en cyberattack 2023 där genetisk information från sju miljoner användare läckte ut ökade kritiken mot bolaget, och det har ryktats om oenigheter i styrelsen.
I mars lämnade 23andMe in en konkursansökan under kapitel 11 och Anne Wojcicki avgick som vd.
Företaget, som en gång värderades till sex miljarder dollar, är fortfarande listat på NASDAQ men handlas inte aktivt på grund av den ekonomiska situationen.
Höjda röster i Washington
Washington har reagerat kraftfullt på såväl dataläckan som konkursen. Senator Ron Wyden varnade tidigare för att kundernas genetiska data riskerar att hamna i fel händer.
På plattformen X kallade han situationen för ”ett av de största hoten mot amerikanernas personliga data på decennier” och uppmanade användare att radera sina uppgifter från 23andMe.
Privata kopplingar till techjättar
Konkursen har även väckt stor uppmärksamhet i Silicon Valley. Anne Wojcicki kommer från en av regionens mest inflytelserika familjer med starka kopplingar till techjättar som Google och YouTube. Google startade i hennes föräldrahems garage och Anne Wojcicki var tidigare gift med Googles grundare Sergey Brin.
Affären väntas slutföras under tredje kvartalet 2025, förutsatt att den godkänns av domstol och tillsynsmyndigheter.

Läs även: Hackare kom åt DNA-data – tack vare gamla lösenord. Dagens PS