Fastighetsmiljardären John Whittaker vill skapa en stor anläggning för cannabisodling på ön Isle of Man i Irländska sjön.

ANNONS

John Whittaker, 79, ordförande och största aktieägare i Fastighetskoncernen Peal Group, vill bygga en anläggning för cannabisodling på Isle och Man, där fastighetsbolaget har sitt huvudkontor, det rapporterar CNBC.

Den stora mariuanaanläggningen föreslås ligga i utkanten av öns huvudstad Douglas. Ön Isle of Man är belägen i Irländska sjön, mellan Storbritannien och Irland och ingår i Brittiska öarna.

Medicinsk cannabis inte laglig

Isle of Man är självstyrande på många områden och medicinsk cannabis, som den föreslagna anläggningen ska producera, är ännu inte är laglig vare sig där eller i Storbritannien, varför den inte kan skrivas ut till patienter där.

Anläggningens produktion skulle däremot kunna distribueras runt om i världen.

Kan bli lukrativt för ön

Chris Eves, Peal Groups finansdirektör, har sagt till CNBC att cannabis kan bli en lukrativ industri för ön.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att medicinsk cannabis, farmaceutisk cannabis, är nästa verkliga möjlighet för ön att vinna en oväntad fördel på den här sidan av Atlanten”, sade Chris Eves till CNBC.

Enligt honom planerar Peal Group att utveckla atmosfäriskt förseglade enheter som ska säkra maximal kraft för produktionen. Koncernen planerar att hyra ut i flera stora lagerbyggnader för odlingenen av cannabis.

Flera parter har ansökt

Regeringen på Isle och Man har ännu inte utfärdat några licenser för cannabisproduktion, men enligt Chris Eves har ett antal parter lämnat in ansökningar. 

Försäljningen av cannabis väntas öka ordentligt de närmaste åren i och med att allt fler länder legaliserar fritidsbruk av drogen, men Peal Group har ingen åsikt om det utan Chris Eves säger att det man nu vill leverera här är rent farmaceutiskt.

Både stöd och oro

Inom några få månader planerar Peal Group att inkomma med en ansökan för cannabisanläggningen. För närvarande pågår ett offentligt samråd om saken på Isle of Man, det ska pågå till den 7 mars.

Lokala invånare och lagstiftare stödjer utvecklingen men det finns de som är oroliga för att anläggningen kan bli en skam för ön, andra oroar sig för att den kommer använda väldigt mycket energi.

ANNONS
ANNONS

Ska anlägga solkraftspark

”Energikraven är oroande och för närvarande oförenliga med försörjning och elnät”, säger en tjänsteman på Isle of Man till CNBC som bad att få förbli anonym. 

Peal Group har sagt att de tänker anlägga en solkraftspark för att hjälpa till med driften av cannabisanläggningen men enligt tjänstemannen är solkapaciteten på Isle of Man begränsad.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:  [Dagens PS]