Medicare planerar att tillhandahålla försäkringsskydd för Biogens kontroveriella läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

ANNONS

Den amerikanska myndigheten Centers for Medicare and Medicaid, CMS, meddelade på tisdagen att USA:s offentligt finansierade sjukförsäkringssystem, Medicare, planerar att tillhandahålla försäkringsskydd för Biogens omdiskuterade läkemedel Aduhelm, för behandling av Alzheimers sjukdom. Det skriver CNBC.

Aduhelm är avsedd för behandling av personer i ett tidigt stadium av Alzheimers sjukdom och CMS säger att behandling med läkemedlet via Medicare kommer begränsas till dem som är villiga att medverka i kvalificerade kliniska prövningar.

Bromsar det kognitiva förfallet

Biogens Aduhelm är det första läkemedlet som bromsar det kognitiva förfallet vid Alzheimers sjukdom som har godkänts i USA, men läkare har vägrat skriva ut det på grund av att den data som stöder Biogens ansökan för godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varierar. När ansökan godkändes i juni 2021 bad FDA Biogen att fortsätta studera läkemedlet för att bekräfta dess fördelar.

Beslutet från CMS om att täcka behandling med Aduhelm är preliminärt, myndighetens beslut följs av en 30 dagar lång kommentarsperiod då allmänheten får inkomma med feedback till myndigheten. I April väntas myndigheten fatta ett slutgiltigt beslut.

Kommentarer från Biogen

Gårdagens beslut väntas dock ändå ha stor påverkan på hur läkemedlet ordineras och på Medicare. Även för Biogen har beslutet stor betydelse.

”Alzheimerspatienter och deras familjer förtjänar att ha val och tillgång till FDA-godkända behandlingar”, skriver Biogen i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Under den 30-dagars öppna kommentarsperioden kommer Biogen att lämna ett formellt svar”, fortsätter Biogen i uttalandet.

Läs mer: Deras läkemedel mot Alzheimers säljer dåligt [Dagens PS]