Dagens PS

Mässling hotar halva världen

Pojke med mässling
Pojke med mässling. (Foto: Wikimedia Commons CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Fallen av mässling ökar och nu varnar WHO för att över hälften av världens länder i slutet av året kommer ha hög risk för mässlingsutbrott.

ANNONS
ANNONS

Det luftburna viruset som orsakar mässling drabbar främst barn under fem år. Med två doser vaccin kan det förebyggas, det skriver Reuters.

Sedan år 2000 har enligt Världshälsoorganisationen, WHO, mer än 50 miljoner dödsfall i mässlingen hindrats.

Enligt data från WHO ökade dock mässlingsfallen med hela 79 procent förra året, till över 300 000, men datan tros bara spegla en bråkdel av det totala antalet.

Åtgärder behövs nu

WHO varnar för att om inte förebyggande åtgärder vidtas snabbt kan mer än halva världen stå inför hög risk för mässling.

I flera regioner har mässling ökat, främst på grund av uteblivna vaccinationer under covid-19-pandemin.

“Det vi är oroliga för är att i år, 2024, har vi dessa stora luckor i våra immuniseringsprogram och om vi inte fyller dem riktigt snabbt med vaccinet kommer mässlingen bara att hoppa in i det gapet,” sade WHO:s Natasha Crowcroft en presskonferens i Genève, skriver Reuters.

Hon är senior teknisk rådgivare om mässling och röda hund och berättade att data visar att mer än hälften av alla världens länder kommer ha hög, eller mycket hög risk för ett mässlingsutbrott i slutet av 2024.

ANNONS

Hot även för rika länder

För att skydda barn krävs brådskande åtgärder, men enligt Natasha Crowcroft visar regeringar brist på engagemang på grund av konkurrerande frågor, som konflikter och ekonomisk kris.

Utbrott av mässling har rapporterats från flera regioner och i fattiga länder är dödstalen högre på grund av svagare hälsosystem.

Enligt Natasha Crowcroft är dock utbrott och dödsfall även en risk för medel- och höginkomstländer.

“Vi hade många mässlingsutbrott runt om i världen och medelinkomstländer led verkligen. Och vi är oroliga att 2024 kommer att se ut som 2019”, sade hon vid presskonferensen, skriver Reuters.

Läs mer: Världens kamp mot mässlingen hotas av pandemin Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS