Storbritannien har släppt på sina sista covidrestriktioner, detta trots att antalet covidfall i landet har ökat kraftigt den senaste tiden.

ANNONS

I Storbritannien finns det nu inte längre några restriktioner för hur många människor som får träffas, kravet på munskydd upphör och man behöver inte längre hålla avstånd.

Trots att antalet covidsmittade har ökat kraftigt i Storbritannien den senaste tiden, har nu nästan alla covidrestriktioner i landet tagits bort. I slutet av förra vekan låg antalen covidfall på den högsta nivån på nästan sex månader, enligt Sveriges Television, trots det släpper landets regering nu de sista restriktionerna som har införts under pandemin.

Experter från hela världen

På fredagen den 16 juni samlades ledande forskare och regeringsrådgivare från hela världen vid ett virtuellt toppmöte och varnade för att Storbritannien går mot en katastrof när landet lyfter nästan alla sina återstående restriktioner.

Forskare från hela världen har kritiserat Storbritanniens regering för planerna att lyfta restriktioner och kallar dem oetiska och farliga för hela planeten. Vid fredagens virtuella toppmöte ställde sig mer än 1 200 forskare bakom ett brev till the Lancet Medical Journal i vilken den brittiska premiärministern Boris Johnsons planer kallades ”farliga och förhastade”.

Boris Johnson har försvarat sin strategi och menat att nu är rätt tid att gå vidare innan det blir kallare.

ANNONS
ANNONS

“Det är absolut nödvändigt att vi nu försiktigt fortsätter … vi kan inte bara från och med måndag omedelbart återgå till livet som det var innan covid”, sade han på en presskonferens förra veckan, skriver CNBC.

Storbritannien stort globalt resenav

Vid fredagens toppmöte sade Christina Pagel, chef för enheten för klinisk operativ forskning vid Londons UCL att en virusvariant som kan infektera vaccinerade människor har en fördel och kan spridas och eftersom Storbritannien är ett stort globalt resenav kan en virusvariant som blir dominant i Storbritannien lätt spridas till resten av världen.

“Storbritanniens politilk påverkar inte bara oss, den påverkar alla, alla har en del i vad vi gör”, sade hon, skriver CNBC.

Den kliniska epidemiologen Deepti Gurdasani deltog också vid toppmötet och höll med. Den Nya Zealändske professorn i folkhälsa och medlem i Nya Zealands Hälsoministeriums rådgivande panel, Michael Baker, sade att han var förvånad över den brittiska regeringens planer att lyfta alla restriktioner.

Vaccinering inte tillräckligt

William Haseltine, en amerikansk virolog och ordförande för ACCESS Health International, sade vid fredagens toppmöte att världen alltid tyckt att Storbritanniens politik är vettig, men att detta inte är fallet med covidpandemin.

ANNONS
ANNONS

Han påtalade även att vaccinering inte ensamt kan få slut på pandemin och menade att även fullvaccinerade måste anstränga sig och kontrollera sig så att pandemin kan elimineras och inte bara mildras.

”Politik som öppnar upp landet mitt i en växande våg av infektioner är kontraproduktiv och väldigt extrem” sade William Haseltine, skriver CNBC.

Läs mer: Nu lättas fler restriktioner i Sverige [Dagens PS]