Dagens PS

Apkoppor: De som haft kontakt med smittade bör isolera sig

Den brittiska hälsomyndighetens chefsrådgivare, Susan Hopkins, varnar för att apkoppor sprider sig genom sociala kontakter i samhället och myndigheten uppmanar nu alla som varit i kontakt med smittade att isolera sig i 21 dagar
Den brittiska hälsomyndighetens chefsrådgivare, Susan Hopkins, varnar för att apkoppor sprider sig genom sociala kontakter i samhället och myndigheten uppmanar nu alla som varit i kontakt med smittade att isolera sig i 21 dagar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Enligt den brittiska regeringens senaste vägledning ska den som träffat någon med apkoppor isolera sig i 21 dagar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu rekommenderar den brittiska hälsomyndigheten UK Health Security Agency, UKHSA, människor som haft oskyddad direktkontakt med personer med apkoppor, eller högriskkontakt med miljön där smittade personer vistats, att isolera sig i tre veckor, det rapporterar Bloomberg.

Den rekommenderade isoleringen inkluderar att avstå från resor, att undvika direktkontakt med personer med nedsatt immunförsvar, gravida kvinnor och barn under 12 år, samt information för kontaktspårning.

Fler fall varje dag

De som anses löpa hög risk för att ha smittats med apkoppor kan ha haft kontakt i hemmet med en smittad, sexuell kontakt med en smittad, eller bytt en smittad persons sängkläder utan skyddsutrustning.

UKHSA rekommenderar att personer som riskerar att ha smittats erbjuds smittkoppsvaccin. Den brittiska hälsomyndighetens rekommendationer kommer efter det att myndighetens chefsrådgivare, Susan Hopkins, varnade för att apkoppor sprider sig genom sociala kontakter i samhället.

Hittills har 20 fall av apkoppor konstaterats i Storbritannien och Susan Hopkins säger att fler fall kommer upptäckas varje dag.

Varnade för samhällsspridning

I BBC:s program One’s Sunday Morning berättade Susan Hopkins att läkare ser en samhällsspridning där fall främst identifieras hos personer som identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller män som har sex med andra män och att det är på grund av de täta kontakter de kan ha.

ANNONS

“Vi skulle rekommendera alla som regelbundet byter sexpartners, eller som har nära kontakt med individer som de inte känner, att träda fram om de utvecklar utslag”, sade hon i programmet, skriver Bloomberg.

Hon sade vidare att de hittar fall som inte har haft någon identifierad kontakt med någon som varit i Västra Afrika och att spridningen i samhället till stor del är centrerad till stadsområden.

Sprider sig utanför Afrika

På lördagen meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att 92 fall och 28 misstänkta fall av apkoppor har identifierats i 12 länder där sjukdomen normalt sett inte finns.

“WHO arbetar med de drabbade länderna och andra för att utöka sjukdomsövervakningen för att hitta och stödja människor som kan vara drabbade, och för att ge vägledning om hur man hanterar sjukdomen”, sade WHO i ett uttalande på fredagen, skriver CNBC.

Kan ha spridits till 16 länder

Vid söndagens öppning av WHO:s möte i Gèneve, där spridningen av apkoppor till 15 länder utanför Afrika diskuteras, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att vi står inför en ansamling av sjukdomar, torka, hungersnöd och krig som drivs av klimatförändringar, orättvisa och geopolitisk rivalitet, det skriver BBC.

Spridningen av apkoppor identifierades först i Storbritannien, smittan har sedan spridit sig i Europa med bekräftade fall i Spanien, Portugal, Tyskland, Belgien, Frankrike, Nederländerna, Italien och Sverige. På söndagen kom rapporter om fall i Australien och Schweiz.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare skrivit har ett fall även rapporterats i USA och enligt Reuters har nu tre möjliga fall identifierats där. Reuters rapporterar även om ett första misstänkt fall i Argentina, och i en annan artikel skriver Reuters om ett första fall som rapporteras från Österrike.

På lördagen rapporterade Reuters även om att Norge varnar för misstänkta fall av apkoppor i Olso, och i en annan artikel skrev Reuters om ett första konstaterat fall av apkoppor i Israel.

Låg risk för allmänheten

Enligt Susan Hopkins är allmänhetens risk att smittas fortfarande extremt låg, det skriver BBC.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Apkoppor i Sverige – klassas som allmänfarlig sjukdom

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS